Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

30. svibanj 2020.

Vijesti

Zagreb, 20. kolovoz 2015.

NOVI BROJ BILTENA "DRINSKE MUČENICE"

Tema novoga, 14. po redu, broja Informativnog biltena vicepostulature bl. s. M. Jule Ivaničević i četiriju susestara "Drinske mučenice" je mir

Tema novoga, 14. po redu, broja Informativnog biltena vicepostulature bl. s. M. Jule Ivaničević i četiriju susestara "Drinske mučenice" je mir.

U uvodniku urednica s. M. Ozana Krajačić, FDC, ističe "blažene su Drinske mučenice bile neumorne moliteljice za mir u nemirnoj Bosni u II. svjetskom ratu. Svojim bezrezervnim predanjem Knezu mira ustrajno su gradile Kristovo kraljevstvo u ljudskim srcima u tim nesigurnim vremenima. No, da bi to mogle, po sakramentima i svakodnevnoj molitvi primale su u sebe onaj mir koji je Isus obećao svojima, dopuštajući da taj božanski dar potpuno prožme i preobrazi sve njihove odnose: s Bogom Ocem, s bližnjima i sa svijetom".

Rubrika "U hodu s Crkvom" donosi osvrt na pohod pape Franje Sarajevu s porukom "Mir vama". Tu je i promišljanje "Blago mirotvorcima" u kojemu s. M. Pia Herman, FDC, naglašava da je prava odluka kršćanina uvijek predanje, odluka za Krista. A takva je odluka, podsjeća autorica, donijela mir i blaženstvo mučenicama. Krešo Bello također promišlja o blaženicama tekstom "Čemu nas uče sveci?"

Sugovornik biltena je mons. Mato Zovkić koji je u dijecezanskom postupku za proglašenje blaženima Drinskih mučenica bio imenovan sucem delegatom. U razgovoru ističe kako su mu Drinske mučenice postale nadahnuće za dijalog. Dodaje kako su "one žrtve nasilja i njihov zagovor nam je potreban u liječenju rana nastalih u ratu 1991.-1995., te u izgradnji pravednog mira u pluralnoj Bosni i Hercegovini i doživljavanju različitosti bližnjih kao bogatstva, a ne kao opasnosti".

List donosi i prilog o scenskom prikazu "Po zagovoru vl. Drinskih mučenica" koji je pripremljen na inicijativu s. M. smilje Čirko, FDC, te od prosinca 2014. do svibnja o.g. izveden dvadesetak puta u župama Sisačke biskupije. Prilog je popraćen i osobnim svjedočenjima izvođača scenskog prikaza, koji su na potpuno drugi način doživjeli put do svetosti.

U ovome broju može se pročitati i prikaz knjige o sestri Franciski, suvremenici blaženica, kao i drugi tekstovi vezani uz Družbu kćeri Božje ljubavi. Na kraju lista otisnuta je zagovorna molitva za proglašenje svetima bl. Drinskih mučenica. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. svibanj 2020.

    Papa Francesco udienza generale

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: