Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

26. lipanj 2019.

Vijesti

Čajdraš, 20. kolovoz 2015.

MOLITVENO SJEĆANJE NA POGINULE BRANITELJE ZENIČKE BRIGADE HVO-A

Euharistijskom slavlju predsjedao je domaći sin mons. mr. sc. Tomo Knežević uz koncelebraciju zeničkih župnika

Vjernici svih zeničkih župa predvođeni zeničkim svećenicima svake godine okupljaju se u Čajdrašu, 18. kolovoza i odazivaju se pozivu Udruga domovinskog rata HVO-a Grada Zenice kako bi se Euharistijskim slavljem i molitvom sjetili svih poginulih branitelja pripadnika Zeničke brigade HVO-a. Posebno se sjećaju prvog poginulog branitelja Zeničke brigade HVO-a Zorka Žepačkića iz Čajdraša koji je kao dozapovjednik ove brigade poginuo u obrani Jajca, 18. kolovoza 1992. god. U svim sjećanjima posebno mjesto zauzima pokojni vojni kapelan Zeničke brigade HVO-a i čajdraški župnik vlč. Božo Markotić.

Kao i svih prethodnih godina u utorak, 18. kolovoza 2015., pozivu se odazvao lijepi broj bivših pripadnika Zeničke brigade HVO-a i lijepi broj vjernika iz svih zeničkih župa. Ovom događanju nazočili su bivši zapovjednici i bivši pripadnici ove brigade.Voditelji braniteljskih udruga iz susjednih srednjobosanskih općina sudjelovali su na ovogodišnjem okupljanju. Prvo je novi čajdraški župnik vlč. Dominko Bilić na čajdraškom groblju izmolio opijelo, a nakon toga pripadnici Zeničke brigade HVO-a položili su vijence na grobove pokojnih Zorka Žepačkića i vojnog kapelana ove brigade vlč. Bože Markotića. Nakon toga slavljena je Sveta misa u čajdraškoj župnoj crkvi.

Novi čajdraški župnik izrazio je dobrodošlicu svima i pozvao sve nazočne, posebno bivše pripadnike Zeničke brigade HVO-a da nastave s ovom tradicijom molitvenog sjećanja i okupljanja u Čajdrašu na ovaj dan.

Euharistijskom slavlju predsjedao je domaći sin mons. mr. sc. Tomo Knežević uz koncelebraciju zeničkih župnika. Župni zbor svojim pjevanjem dao je svoj prilog. U svojoj propovijedi mons. Knežević istaknuo je blagovremeno političko i vojno organiziranje zeničkih Hrvata devedestih godina prošlog stoljeća, koje je bilo među prvima na bosanskohercegovačkim prostorima. Nisu ih obeshrabrile ni najave kako rata neće biti ili kako to nije njihov rat ili poznato dočekivanje tzv. JNA iz Republike Hrvatske s cvijećem na ulicama grada Zenice. „U obrani svojih domova, obitelji i ovozemaljske Domovine Bosne i Hercegovine zenički Hrvati sudjelovali su gotovo na svim prostorima Bosne i Hercegovine od Posavine, preko Središnje Bosne, Kupreškog, Livanjskog kraja i dalje. Zajedno s drugima sudjelovali su i u oslobađanju Republike Hrvatske. Veliki broj poginulih branitelja najbolji su znak ljubavi prema svome gradu Zenici i Bosni i Hercegovini, ali i prema Republici Hrvatskoj. Svoj veliki duhovni doprinos u skrbi za branitelje Zeničke brigade dao je pokojni vojni kapelan i čajdraški župnik vlč. Božo Markotić. Svijeće i cvijeće na njegovu grobu znak su zahvala svih Čajdrašana, Zeničana i bivših branitelja. Međutim, žalosti činjenica da je tijekom rata i u godinama poraća s prostora Zenice na razne načine protjerano oko 15.000 zeničkih Hrvata. Usprkos svih nedaća i križeva, predvođeni svojim hrabrim svećenicima poglavito tijekom rata i poraća, ljubav prema Zenici nije prestala sve do današnjeg dana“, kazao je mons. Knežević.

Na kraju je pripremljen domjenak za sve nazočne, a pripadnici Oružanih snaga pripremili su i nazočnima darovali vojnički grah. (kta)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    23. lipanj 2019.

    Papa Francesco - Santa Messa e Processione

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: