Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

24. kolovoz 2019.

Najave

Don Juraj Gospodnetić

Don Juraj Gospodnetić

Bosansko Grahovo, 8. kolovoz 2015.

Biskup Komarica predvodi Misu u Grahovu na 74. obljetnicu stradanja župnika don Jurja Gospodnetića

U povodu 74. obljetnice mučeničke smrti grahovskog župnika don Jurja Gospodnetića, u župnoj crkvi sv. Ilije u Bosanskom Grahovu banjolučki biskup mons. Franjo Komarica u zajedništvu s drugim svećenicima slavit će Svetu misu u subotu 8. kolovoza 2015. s početkom u 10 sati.

Osim domaćih vjernika na Misi se očekuju i vjernici iz drugih župa Livanjskog dekanata, kao i oni iz susjedne Šibenske biskupije u Republici Hrvatskoj, a s posebnom radošću očekuju se vjernici iz Postira na otoku Braču, rodne župe don Jurja Gospodnetića. Najavljen je također dolazak predstavnika grahovske dijaspore iz Italije i SAD-a.

Ovogodišnja komemoracija događa se u svjetlu službenog dopuštenja Svete Stolice da Banjolučka biskupija može započeti proces beatifikacije četvorice svojih svećenika ubijenih u II. svjetskom ratu: Waldemara Maximilijana Nestora, župnika u Drvaru, Jurja Gospodnetića, župnika u Bosanskom Grahovu, Krešimira Barišića, župnika u Krnjeuši kod Bosanskog Petrovca i Ante Dujlovića, župnika u Gumjeri kod Prnjavora.

Organizatori komemoracije su Župa sv. Ilije proroka Bosansko Grahovo te dvije grahovske udruge za očuvanje kulturne i povijesne baštine Hrvata – “Don Juraj Gospodnetić” Bosansko Grahovo i “Dinara-Ponare” Zagreb.

Juraj Gospodnetić rodio se 9. siječnja 1910. u Postirama na Braču. Nakon osnovne škole u rodnom mjestu, gimnaziju je završio u Šibeniku, teološki studij započeo u Splitu a završio u Zagrebu. Za đakona je bio zaređen 10. travnja 1938. a za svećenika u Zagrebu, 26. lipnja 1938. U rodnom mjestu služio je mladu Misu na blagdan Gospe Karmelske 16. srpnja 1938., a godinu kasnije imenovan za župnika Bosanskoga Grahova.
Inkardiniran je u Banjalučku biskupiju i kao župnik Bosanskog Grahova zvjerski od četnika mučen i ubijen po izbijanju partizansko-četničkog ustanka u zapadnoj Bosni 27. srpnja 1941. Za grob mu se ni danas ne zna. Sa župnikom don Jurjem tih je dana ubijeno preko 250 žena, djece i muškaraca Hrvata, župljana Bosanskog Grahova u selima Obljaj, Korita, Luke, Ugarci, Crni Lug i dr. Od prijeratnih oko 1500 vjernika župe Bosansko Grahovo kraj II. svjetskog rata dočekalo ih je na ognjištima samo nekoliko desetaka. (kta/župa grahovo)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    7. kolovoz 2019.

    Papa Francesco, udienza generale in aula Paolo VI

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: