Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

30. svibanj 2020.

Vijesti

Banja Luka, 3. kolovoz 2015.

PREDANA DOKUMENTACIJA ZA DALJNJI TIJEK PROCESA BEATIFIKACIJE VLČ. ANTE DUJLOVIĆA

Članovi Komisije predali su biskupu Komarici kompletnu dokumentaciju za beatifikaciju svjedoka vjere vlč. Ante Dujlovića, župnika župe Gumjera

U biskupskom Ordinarijatu u Banjoj Luci, 30. srpnja 2015. članovi Istražne Komisije biskupije Legnica u Poljskoj Franciszek Kwasniak i s. Magdalena Karaban ASC predali su četiri primjerka kompletne dokumentacije, prikupljene za daljnji tijek procesa beatifikacije vlč. Ante Dujlovića, župnika nekadašnje župe Gumjera u Banjolučkoj biskupiji, nastanjene poljskim katolicima.

Uz biskupa banjolučkog mons. Franju Komaricu bili su prisutni: mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki, generalni vikar, mons. dr. Anto Orlovac, biskupski vikar za martirologij, mons. mr. Ivica Božinović, imenovani postulator kauze i preč. mr. Pero Ivan Grgić, kancelar.

Istražnu Komisiju je na molbu biskupa Komarice osnovao u veljači o. g. biskup legnički Zbigniew Kiernikowski. Ona je imala zadaću saslušati veći broj svjedoka koji su poznavali župnika Antu Dujlovića, te istražiti – u duhu crkvenih propisa – herojske kreposti i mučeničku smrt vlč. Ante.

Komisija od 4 člana je vrlo angažirano pristupila poslu. Dobila je potrebna svjedočanstva od 27 svjedoka, koji žive u župama legničke biskupije, uglavnom na području novogrođeckog dekanata u okrugu Boleslawiec – poglavito u tamošnjoj župi Oćice. Tamo su se 1946 doselili poljski katolici iz župe Gumjera i drugih 6 župa s područja prnjavorskog dekanata u banjolučkoj biskupiji.

Biskup Komarica je od članova Istraživačke Komisije „s velikim veseljem i zahvalnošću“ preuzeo svu prikupljenu dragocjenu dokumentaciju, prevedenu i na talijanski jezik. Zahvalio je članovima Komisije, biskupu Kiernikowskom i svim drugima, osobito bivšim župljanima župe Gumjera i njihovim potomcima u sadašnjoj župi Oćice, te njihovim župnicima, za neprekinutu veliku ljubav i poštovanje prema njihovom duhovnom pastiru, Anti Dujloviću koji je za njih dao svoj mladi život 11. srpnja 1943.

Zajedno sa svojim suradnicima i članovima Komisije biskup Komarica je razgovarao i o sljedećim koracima koje će trebati poduzeti u pripremanju procesa za beatifikaciju župnika Ante Dujlovića. (kta/tabb)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. svibanj 2020.

    Papa Francesco udienza generale

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: