Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

30. svibanj 2020.

Vijesti

Don Juraj Gospodnetić

Don Juraj Gospodnetić

Postira, 28. srpanj 2015.

OBLJETNICA MUČENIČKE SMRTI SVEĆENIKA JURJA GOSPODNETIĆA

Toga svećenika Banjolučke biskupije prisjetili su se vjernici iz mučenikove rodne župe okupljeni u crkvi Sv. Ivana Krstitelja

Na dan mučeničke smrti svećenika Jurja Gospodnetića iz Postira na otoku Braču kojega su 27. srpnja 1941. godine četnici okrutno mučili i ubili u Bosanskom Grahovu, upriličeno je 27. srpnja 2015. obilježavanje 74. obljetnice njegove smrti u župi sv. Ivana Krstitelja u Postirima. Toga svećenika Banjolučke biskupije prisjetili su se vjernici iz mučenikove rodne župe okupljeni u crkvi Sv. Ivana Krstitelja na Misi zadušnici koju je za sve mučenike služio svećenik Hvarske biskupije Pavao Gospodnetić, daljnji rođak ubijena svećenika, u zajedništvu s mjesnim župnikom mons. Antom Jelinčićem. Uz obljetnicu njegove mučeničke smrti, uključena je molitva i za ostale svećenike, posebno iz Banjolučke biskupije, koji su, kako je rekao mons. Jelinčić, "završili hodočasničko putovanje ovom zemljom mučeničkom smrću".

"Kako u ratnom vihoru prije 75 godina, tako i nekolicina pred dvadesetak godina, svi su svedeni pod isti nazivnik kako to i bi – 'in odium fidei', mučeni iz mržnje prema Katoličkoj Crkvi. S toga naslova pokrenut je postupak da budu označeni i proglašeni blaženim mučenicima. U ovoj Misi prikazujemo nebeskom Ocu sa žrtvom Sina njegova i njihovo stradanje i njihovu patnju za spas svijeta. Nek ovo bude i spomen na sve stradale u vrtlogu nasilja u minulom stoljeću. Svima molimo mir u Gospodinu po obilju milosrđa njegova. A nama još putujućima milost istinskoga obraćenja po suobličavanju slici Sina Božjega u istini koja nas čini slobodnima", rekao je u prigodnoj riječi mons. Jelinčić.

U izjavi za Informativnu katoličku agenciju, mons. Jelinčić najavio je da će 8. kolovoza u župi Bosansko Grahovo biti služena svečana Misa za svećenika Jurja Gospodnetića koju će, kako je rekao, slaviti posebni izaslanik Kongregacije Svete Stolice za proglašenje blaženih i svetih u koncelebraciji s banjolučkim biskupom mons. Franjom Komaricom. Na Misi će, dodao je, sudjelovati i skupina vjernika iz njegove rodne župe.

Juraj Gospodnetić rođen je 9. siječnja 1910., svećenički red primio je 26. lipnja 1938., a mladu Misu slavio je za svetkovinu Gospe Karmelske koja se u toj bračkoj župi posebno svečano slavi. Kao vjeroučitelj i župnik Bosanskoga Grahova za četničkoga oružanog ustanka je zarobljen, okrutno mučen i ubijen u trideset i prvoj godini života. Biskup Komarica je protekle godine nakon savjetovanja s konzultorima i članovima svećeničkoga vijeća odlučio započeti pripravu za početak postupka za proglašenje blaženim i svetim nekoliko ubijenih svećenika iz doba Drugoga svjetskoga rata, i to za četvoricu župnika, među kojima je i don Juraj Gospodnetić. Početkom rujna zatražio je od nadležne Kongregacije pri Svetoj Stolici dopuštenje za službeni početak kanonskoga procesa.

U spomen na obljetnicu njegove mlade Mise, o svetkovini Gospe Karmelske 1999. godine postavljena je spomen–ploča na njegovu rodnu kuću. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. svibanj 2020.

    Papa Francesco udienza generale

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: