Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

26. rujan 2020.

Najave

Stolac, 20. srpanj 2015.

Blagdan Sv. Ilije u Stocu

Župa Stolac, će u ponedjeljak, 20. srpnja 2015. na svetkovinu Sv. Ilije koji je zaštitnik župe, grada i općine, svečano proslaviti svoj patron. Središnju proslavu sa svečanom Svetom koncelebriranom Misom u krugu stolačke župne crkve u 11 sati predvodit će mons. Vlado Košić, biskup sisački, kojega će na početku Misnog slavlja u ime čitavog okupljenog puka i svećenstva pozdraviti stolački župnik don Rajko Marković, a potom izraziti dobrodošlicu svim nazočnima. Prije Misnog slavlja biskup Košić će na Trgu sv. Ilije Proroka, u blizini župne crkve, izmoliti posvetnu molitvu Sv. Iliji kojega je u bronci izradio akademski kipar Kuzma Kovačić. Poslije molitve biskup Košić će izmoliti blagoslov „Urbi et orbi“ - „Gradu i svijetu“, nakon čega slijedi Sveta misa. Poslije Mise dva folklorna društva će povest će pučko slavlje, a pod starom stoljetnom lipom svi okupljeni moći će se počastiti osvježavajućim pićem. Zatim gosti idu u domaćina na ručak i osvježenje.

Istoga dana u 21 sat kod crkve Sv. Ilije u Stocu bit će održan svečani Ilindanski Koncert u izvedbi pjevača Joška Čagalja - Jole uz pratnju poznate grupe „Bolero“.

Proslavi blagdana prethodit će trodnevna priprava koja će započeti u petak, 17. srpnja u 18.30 sati kada je prigoda za svetu ispovijed, a u 19 sati koncelebrirana Sveta misa.

U petak, 17. srpnja u 18.30 sati je prigoda za svetu ispovijed, a u 19 sati pobožnost Sv. Iliji, zatim koncelebrirana Sveta misa koju će predvoditi don Damir Pažin, mladomisnik. Pod Svetom misom pjevat će stolačke djevojačke skupine „Vidoštačka kraljica“ i „Angelus“.

U subotu, 18. srpnja u 18.30 sati je prigoda za svetu ispovijed, a u 19 sati pobožnost Sv. Iliji, pa koncelebrirana Svetu misu će predvoditi don Damjan Raguž, župnik iz Rotimlje. Pod Svetom misom pjevat će „Veliki župni zbor“ iz župe Rotimlja.

U 20.30 sati održat će se Dvanaesta "Večer Folklora" kod župne crkve, u kojoj sudjeluje dvanaest HKUD-a i klapa. Nastupaju: Nastupaju: HKUD „Stolac“ Stolac; HKUD „Bosansko Izvorno Kolo“ Stolac; KUD „Brinje“ Brinje – Lika (HRV); HKUD „Brotnjo“ Čitluk; HKUD „Dubrave“ Aladinići; HKUD „Herceg Stjepan“ Blagaj-Buna; Muška klapa „Stina“ Ploče (HRV); HKUD „Rotimlja“ Rotimlja; HKUD „Prenj“ Prenj; HKUD „Domanovići“ Domanovići; HKUD „Luke“ Višići; Ženska klapa „Cavtajke“ Konavle (HRV).

Poslije službenog programa slijedi podjela zahvalnica, zatim vatromet pa opće pučko slavlje predvođeno popularnim grupom „Pelegrin“ iz Mostara.

U nedjelju, 19. srpnja u 18.30 sati je prigoda za svetu ispovijed, a u 19 sati pobožnost Sv. Iliji, pa koncelebrirana Sveta misa koju će predvoditi don Nikola Menalo, župnik župe Blagaj-Buna. Pod Svetom misom pjevat će „Veliki župni zbor“ iz župe Blagaj-Buna.

Istoga dana pučku Svetu misu u 11 sati predvodit će don Pejo Ivkić, župnik Brinja u Lici. Pod Svetom misom pjevat će KUD „Brinje“ iz Like, koji dolaze prvi put na Smotru Folklora u Stolac. 

„Pozivamo sve ljude dobre volje na Ilindanske svečanosti u Stolac. Kod crkve možete posjetiti župski Etnološko-etnografski Muzej i Umjetničku Galeriju, smještene u hrvatsko-katoličkoj školi u krugu crkve. Očekujemo veliko mnoštvo naroda, jer je ovo blagdan hrvatsko-katoličkog puka čitavoga stolačkoga kraja“, poručio je župnik don Marković.

Župa Stolac je nastala od župe Prenj i D. Hrasno. Župnu kuću u Stocu su sagradili dubrovački i domaći majstori darovima Lyonskog društva iz Francuske 1865. Biskup dubrovački je poslao novac župniku Lazareviću da se kupi zemljište i zgrada u kojoj je osnovana katolička škola 15. prosinca 1872., a trajala je do 18. rujna 1885. Temelji crkve Sv. Ilije proroka blagoslovljeni su 4. svibnja 1902., a prvu sv. Misu slavio je župnik don Vide Putica 30. studenoga 1902. Portal i zvonik izrađeni su 1912., a tri zvona Sv. Ilije, Sv. Marije i Sv. Josipa postavljeni su 1937. Glavni oltar Sv. Ilije izradio je klesar Marin Šain od korčulanskog kamena. Srpska vojska je 10. travnja 1992. potjerala sve stolačke Hrvate, a crkvu teško oštetila. Mještani su se vratili tek kada su se, hrvatskim snagama, oslobodili ovi krajevi u lipnju 1992. Uz pomoć darovatelja crkva je obnovljena u potpunosti. (kta)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    25. rujan 2020.

    Videomessaggio Papa Francesco per i 75 anni dell'Onu

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: