Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

30. svibanj 2020.

Vijesti

Zagreb, 28. svibanj 2015.

PRVI ROMAN O DRINSKIM MUČENICIMA

Autor romana o mučeništvu pet sestara Družbe kćeri Božje ljubavi je hrvatski književnik Esad Jogić

Uoči pastoralnog pohoda pape Franje Bosni i Hercegovini, književnik Esad Jogić objavio je u zagrebačkoj „Nakladi Đuretić" svoj najnoviji roman „Drinske mučenice". U tom jedinstvenom književnom djelu autor se ozbiljno pozabavio s krvavim i bolnim Drugim svjetskim ratom i žalosnim događajem, kada su u prosincu 1941. godine četnici iz samostana „Marijin dom" na Palama nasilno odveli pet sestara Družbe kćeri Božje ljubavi, na nepovratni križni put po brdima i šumama Romanije prema Goraždu i rijeci Drini - poglavaricu s. M. Julu Ivanišević (Hrvatica, 48 g.), s. M. Berchmanu Leidenix (Austrijanka, 76 g.), s. M. Krizinu Bojanc (Slovenka, 56 g.), s. M. Antoniju Fabjan (Slovenka, 34 g.) i s. M. Bernadetu Banja (Mađarica iz Hrvatske, 29 g.).

Roman na 200 stranica, u svojih deset međunaslova, čitatelja suočava s vječitom borbom dobra i zla, patnjom i nepravdom te iracionalnom mržnjom konkretnih razularenih „drinskih četnika" prema bližnjima koji ničime nisu zaslužili maltretiranje i smrt, ali su spletom okolnosti stradali od ruke mrzitelja kojima nije ništa sveto. Na kraju knjige objavljena su i tri teksta o Jogićevom romanu iz pera akademika Dubravka Jelčića te književnika Borisa Biletića i Davora Velnića.

Esad Jogić rođen je 11. svibnja 1941. u Prijedoru. Član je Društva hrvatskih književnika, Matice hrvatske i „Jutra poezije". Objavio je deset knjiga proze i poezije, među kojima i „Fratar Anđel i druge priče" te „Mrtvi vlak" u nakladi Glasa Koncila. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. svibanj 2020.

    Papa Francesco udienza generale

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: