Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

1. listopad 2020.

Vijesti

Rim, 8. svibanj 2015.

FRA STJEPAN BRČINA NA SVEĆENIČKOM REĐENJU ZAHVALIO PAPI ŠTO ĆE POSJETITI SARAJEVO

Papa Franjo se tom prigodom zanimao da li je crkva i narod u BiH mučenička i trpeća

U nedjelju, 26. travnja ove godine, na Nedjelju Dobroga Pastira i na ujedno 52. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja Papa Franjo u Bazilici Svetoga Petra u Rimu ujutro u 9 sati zaredio je 19 novih svećenika, među kojima i jednog Hrvata, rodom iz Drijenče (BiH). Riječ je o 34. godišnjem fra Stjepanu Brčini OFMConv., koji je član Hrvatske provincije Svetoga Jeronima franjevaca konventualaca sa sjedištem na Svetom Duhu (Svetoduškom brijegu) u Zagrebu.

U ime Reda franjevaca konventualaca prisutni su bili fra Jerzy Noel, generalni vikar Reda, fra Maurizio di Paolo, prokurator Reda, fra Miljenko Hontić, generalni asistent CEC-a, u ime Provincijalnog ministra iz Zagreba fra Nikola Šantek, tajnik Provincije i magister klerika, a bila su prisutna i ostala braća iz Provincije, članovi fra Stjepanove obitelji i prijatelji.

U prekrasnom slavljeničkom ozračju papa Franjo pozvao je novoređenike da kao svećenici odvažno svjedoče Isusa Krista u današnjem svijetu te im preporučio da uvijek pred očima imaju primjer Dobrog pastira koji nije došao da bude služen nego da služi. Nakon svećeničkog ređenja priređen je svečani ručak u prostorijama međunarodnog kolegija Seraphicum.

Fra Stjepan Brčina rođen je 14.veljače 1981. godine u Drijenči u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Najmlađi je od devetero djece. Nakon završetka srednje škole i odsluženja vojnog roka 2003. godine otišao je živjeti u Hrvatsku, u Pulu (Istra). Kao mladić bio je veoma aktivan u crkvi. Bio je ministrant, član župnog pastoralnog vijeća ... sve što se je moglo biti kao vjernik laik. U Puli je upoznao druge mlade ljude. U Puli je zajedno s mladima osnovao školu nove evangelizacije. Ovdje je bio aktivan šest godina. Vodili su različite duhovne vježbe, tečajeve koji su trajali po tri dana, rad s krizmanicima, različitim animacijama u župama ... Ovdje se je rodio njegov duhovni poziv. U Puli je upoznao franjevce konventualce. Godine 2006. ušao je u samostan ovoga reda. Novicijat je započeo 2007. godine na Cresu, a prve redovničke zavjete je položio 7. rujna 2008. godine. Poslije novicijata studirao je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu (KBF) u Zagrebu, gdje je završio dvije godine filozofije. Nakon toga je poslan u Rim na završetak studija. Doživotne (vječne) zavjete položio je na blagdan Sv. Franje Asiškoga, 4. listopada 2011. godine. Za đakona ga je zaredio kardinal Josip Bozanić u Zagrebačkoj katedrali 25. listopada prošle 2014. godine. Trenutno je na postdiplomskom studiju u Rimu gdje se školuje za odgojitelja te studira franjevačku duhovnost. Puno se je bavio evangelizacijom još od prije. U Rimu je zajedno s drugim studentima osnovao evangelizacijsku zajednicu Sveglia Francescana (Franjevačka budilica), koja je nastala baš na poticaj papinih riječi, za redovnike da iziđu i svjedoče na ulice. Budući da je ovo godina posvećenog života i da već četiri godine boravi u Rimu, želio je da bude okrunjen tom milošću da za svećenika bude zaređen baš u Bazilici Svetog Petra u Vatikanu. U prosincu prošle godine u Papin ured za liturgiju poslao je upit da li bi to bilo moguće. Oni su mu odgovorili pozitivno. Nikada nije razmišljao da će studirati u Rimu, a kamo li da će ga Papa zarediti. Kada je dobio pozitivan odgovor, naravno da je i sam bio veoma oduševljen, i iznenađen.

Svi su ga pitali zašto je ostao najduže razgovarati s papom Franjom kada su mu prilazili da im čestita. Kod čestitanja fra Stjepan je papi Franji zahvalio što će uskoro posjetiti Sarajevo, te je Papi rekao da je rodom iz BiH. Papa se tom prigodom zanimao da li je crkva i narod u BiH mučenička i trpeća.

Fra Stjepan Brčina trenutno živi u internacionalnom kolegiju zajedno s kolegama fratrima u Rimu. (kta/f.p.)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. rujan 2020.

    Il Papa prega per la pace nel Caucaso

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: