Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

11. kolovoz 2020.

Vijesti

Skopaljska Gračanica, 5. svibanj 2015.

KRIZMANIKE ODJEVENE U NARODNE NOŠNJE KRIZMAO KARDINAL PULJIĆ

Ovo je već treća krizma zaredom kako mladi krizmanici sakrament primaju ovako posebno odjeveni

Župa Skopaljska Gračanica vjerna je čuvarica svojih običaja, pogotovo tradicijskoga odijevanja. Tako se u narodnoj nošnji i danas mogu susresti žene i muškarci, a posebno ju vole nositi za vrijeme vjerskih, kulturnih i drugih manifestacija. Tako je bilo i za vrijeme svete krizme. Naime, sve krizmanice i krizmanici, njih 27, bili su odjeveni u narodne nošnje svoga kraja. Sakrament potvrde podijelio je kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski.

Prije razgovora s mladima, o njihovoj spremnosti za potvrdu, kardinala Puljića je pozdravio prigodnim riječima župnik don Tadija Ivoš koji je u svom pozdravu dobrodošlice zahvalio Kardinalu na dolasku i za ukazanu čast podjele krizme u ovoj župi.

Kardinal Puljić se na početku zahvalio krizmanicima što su ovaj dan došli u narodnoj nošnji skopaljskog kraja. U svojoj nadahnutoj propovijedi ohrabrio je krizmanike da se ne daju zavesti mentalitetu ovoga svijeta koji želi živjeti bez žrtve i odricanja, njihove kumove da budu primjer jer su preuzeli odgovornost u rastu u vjeri za njih i njihovu budućnost, a roditelje da budu prvi učitelji svojoj djeci.

Inače, ovo je već treća krizma zaredom kako mladi krizmanici sakrament primaju ovako posebno odjeveni. Prva generacija krizmanika koja se krizmala u narodnoj nošnji bila je 2011. godine prigodom 100 godina župe Skopaljska Gračanica i onda je nastavljeno 2013., i evo 2015.

U ratu je ovaj kraj bio potpuno uništen i spaljen, no unatoč tome, narodna nošnja se sačuvala. Može se reći da nema kuće u kojoj roditelji za svoju djecu ne pripravljaju nošnju. I dok je stariji češće nose, kod mladih nije tako, pa je ovaj dan jedini kada će se odjenuti u narodnu nošnju svoga kraja. I taj su dan, kako rekoše, posebno ponosni i svjesni da ni najskuplji dizajneri svijeta ne mogu napraviti nešto ovako neprocjenjivo.

Župa Skopaljska Gračanica je utemeljena 31. siječnja 1911. godine. Prva župna crkva sagrađena je 1912. godine i bila je posvećena sv. Jeronimu učitelju dok je današnja crkva posvećena Srcu Marijinu sagrađena 1969. godine. Tijekom rata 1992. – 1995. i u drugoj polovici 1993. godine pripadnici Armije BiH su župnu crkvu opljačkali, a zatim demolirali. Župnu kuću i kuću časnih sestara prvo su opljačkali, a zatim zapalili, tako da su ostali samo zidovi. Tada su nastradale kapelice i groblja u Donjoj i Gornjoj Ričici, Gračanici, Lužanima, Pajić Polju i Zlavasti. Većinu Hrvata katolika s područja župe su protjerali. Župom upravljaju trenutačno dva brata blizanca, Tadija i Ilija Ivoš. Prema njihovim riječima, nakon povratka župljani su postali jako aktivni u doprinosu župne zajednice gdje se većina posla uradilo dobrovoljnim radnim akcijama župljana. U tijeku je asfaltiranje parkirališta ispred župne crkve i igrališta za mlade i djecu. Prije par mjeseci u potpunosti se uspjela obnoviti dvorana koja se koristi za potrebe župljana i druga događanja i zbivanja. Sa župljanima se uspjelo urediti sva groblja u koja se više nitko ne pokapa, a takvih je u ovoj župi 9, koja su bila zarasla u draču. “Nadamo se da ćemo ih uspjeti i ograditi, jer groblja svjedoče našoj nazočnosti, da smo tu živjeli i ne da oteti zaboravu naša mjesta iz kojih su katolici protjerani i onemogućeno im je vratiti se”, kažu don Tadija i don Ilija, a prenosi Dnevni list. (kta)


foto

Više fotografija ...

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    5. kolovoz 2020.

    Udienza Appello Papa Libano

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: