Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

4. lipanj 2020.

Izdvajamo

Port-au-Prince, 12. veljača 2015.

Proslava Stepinčeva na Haitiju

Na spomendan blaženog Alojzija Stepinca, 10. veljače 2015., u centru za djecu bez roditeljskog staranja „Blaženi Alojzije Stepinac“ u Port-au-Princeu na Haitiju Misno slavlje predslavio je i propovijedao p. Jackson Fabius, redovnik Monfrotanac.

U prigodnoj propovijedi p. Jackson je štićenicima i osoblju Centra govorio o životu i djelovanju kardinala Stepinca, te ih potaknuo da po uzoru na njega mole i imaju vjere kako bi imali snage i hrabrosti ostvarili cilj. Usporedio je poteškoće koje je prolazio kardinal Stepinac kroz primjer života na Haitiju na kojem ovih dana ima jako puno nereda, štrajka i gdje izlazak na cestu, dok su prosvjedi, zna koštati života.

Prosvjedi su radi trenutne političke situacije koja nije ni malo favorizirajuća. Dodatni štrajk je nastao radi velike cijene goriva koja je ovdje dva puta veća nego u Americi. Dok narod umire od gladi, a nažalost drugi se na njihov račun bogate. Ova teško razumljiva situacija stvorila je velike štrajkove koji su se odvijali blokiranjem ceste, paljenjem guma po cestama, te napadanjem i udaranjem auta i civila na cesti, a jedan mladić-student je i svoj život nedužno izgubio boreći se za bolji život u svojoj zemlji.

Govoreći za Katoličku tiskovnu agenciju Biskupske konferencije BiH misionarke Služavke Malog Isusa s. Liberija Filipović i s. Ana Uložnik posvjedočile su da ljudi prosvjeduju radi trenutne političke situacije u zemlji koja, kako kažu sestre, nije ni malo favorizirajuća. „Dodatni štrajk je nastao radi velike cijene goriva koja je ovdje dva puta veća nego u Americi. Dok narod umire od gladi, a nažalost drugi se na njihov račun bogate. Ova teško razumljiva situacija stvorila je velike štrajkove koji su se odvijali blokiranjem ceste, paljenjem guma po cestama, te napadanjem i udaranjem auta i civila na cesti, a jedan mladić-student je i svoj život nedužno izgubio boreći se za bolji život u svojoj zemlji“, kazuju sestre misionarke.

Izvijestile su da im se u misijskom djelovanju odnedavno 3. veljače 2015. pridružila misionarka Služavki Kristovih s. Mirjam Filipović, koja se, kako su napisale sestre, svojim životom i darovima želi u zajedništvu sa nama služiti Kristu u ovoj potrebitoj i napuštenoj djeci. „Vjerujemo da je za ovo zajedništvo misionarskog djelovanja zaslužan sluga Božji Josip Stadler ujedinivši našu ljubav i služenje na dalekom Haitiju po karizmi koju nam je u baštinu darovao“, riječi su sestara.

Posebnost proslave bio je blagoslov slike kardinala Stepinaca i njeno postavljanje u kući u kojoj djeca borave. Proslavljen je i imendan maloga Widsona koji je prije dvije godine dobio i kršteno ime Widson Alojzije, a spomenuli su se i rođendana s. Liberije. „I tako kod nas u jednom danu puno radosti! Kad Bog umnaža radost onda ona ne samo da bude dvostruko veća, nego stostruko čemu smo i mi sami svjedoci“, ističu redovnice misionarke.

U Centru su se za ovu proslavu pripremali devetnicom kroz molitvu i adoraciju u kojoj su sudjelovala djeca i sestre. Na Stepinčevo je slavljena sv. Misa pod kojom se molilo za sve koji žive i djeluju u ovoj misiji, ali i za sve one koji svojim molitvama i materijalnim dobrima potpomažu njihovo djelovanje. (kta)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    1. lipanj 2020.

    Musei Vaticani riapertura

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: