Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. srpanj 2019.

Vijesti

Glamoč, 16. studeni 2014.

POSVEĆENA NOVOIZGRAĐENA ŽUPNA CRKVA I OBILJEŽENA 150. OBLJETNICA ŽUPE GLAMOČ

Misno slavlje predslavio je banjolučki mons. dr. Franjo Komarica

U subotu, 15. studenog 2014. biskup banjolučki mons. dr. Franjo Komarica posvetio je novoizgrađenu župnu crkvu u Glamoču te ujedno obilježio i 150-tu obljetnicu postojanje župe. U koncelebraciji s biskupom je bilo 12 svećenika, a sudjelovalo je više stotina vjernika. Pjevanje je predvodio domaći župni zbor pod vodstvom s. Simplicije. Bilo je nazočno i više redovnica Družbi Klanjateljica Krvi Kristove koje u Glamoču imaju svoj samostan, te iz Družbe Služavki Malog Isusa iz samostana u Livnu.

Pred početak Svete mise mons. dr. Anto Orlovac, biskupski vikar je u kratkim crtama predstavio povijesni presjek nazočnosti Katoliče Crkve tijekom mnogih proteklih stoljeća te župe Glamoč kroz posljednjih 150 godina njena postojanja.

Domaći župnik vlč. Marko Crnjak je izrazio srdačnu dobrodošlicu – kako biskupu Komarici i svećenicima, tako i svim vjernicima iz svoje, ali i drugih župa – te kraćim osvrtom izvijestio o dugogodišnjim radovima na izgradnji župne crkve umjesto one koja je u Drugom Svjetskom ratu bila spaljena, a u Domovinskom potpuno porušena kao i župna kuća. Nakon župnikova osvrta jedan od izvođača građevinskih radova na crkvi je predao ključeve crkve biskupu Komarici.

Zatim je biskup Komarica, uz prigodno upućeni pozdrav, blagoslovio vodu kojom je poškropio zidove novoizgrađene crkve kao i nazočne vjernike.

U prigodnoj homiliji biskup Komarica je – spajajući događaj 150. obljetnice župe i obredu posvete crkve – između ostalog govorio „o važnosti žive Crkve koju čine žive osobe tj. župljani“. Protumačio je simboliku pojedinih dijelova obreda koji se događaju u posveti crkve. Istaknuo je da je „za nas kao ljude, koji živimo u određenom vremenu i prostoru, prevažno poznavati svoje korijene te ostvarivati istinski suživot – zagarantiranim, ne samo od ljudskih zakona nego, od Boga neupitnim pravom na svoj identitet vjerski i nacionalni, na svoj rodni kraj – i na život dostojan čovjeka“. Čestitao je župnoj zajednici na njihovoj ustrajnosti u vjeri Katoličke Crkve i na ljubavi prema svojoj župnoj crkvi koju su svojim molitvama i osobnim žrtvama, uz pomoć dobročinitelja, predvođeni svojim neumornim župnicima,Adolfom Višatickim i Markom Crnjakom, godinama strpljivo gradili i uspješno dovršili.

Nakon ispovijesti vjere biskup Komarica je uljem svete krizme pomazao četiri križa na stupovima crkve te okadio već ranije posvećeni oltar u koji su pohranjene relikvije sv. Leopolda B. Mandića, zatim crkvu i vjernike u njoj.

Na kraju Mise župnik vlč. Crnjak je zahvalio biskupu Komarici na predslavljanju Mise i na posveti crkve, te svim dobročiniteljima iz župe kao i crkvenim organizacijama iz drugih zemalja koji su „ugradili dio sebe u ovo lijepo i vrlo potrebno zdanje župne crkve sv. Ilije Proroka“.

Nakon Misnog slavlja zajedničko druženje biskupa Komarice, svećenika i vjernika je nastavljeno za „obiteljskim stolom“ kojega je upriličio župnik vlč. Crnjak sa svojim župljanima, gdje su se uz ugodne riječi i pjesmu dugo zadržali!

I na Misnom slavlju i na „trpezi ljubavi“ bili su nazočni dvojica glamočkih paroka SPC i glamočki imam. Oni su također uputili prigodnu riječ svoje čestitke.

Svim nazočnim se obratila također i regionalna poglavarica sestara Družbe Klanjateljica Krvi Kristove iz Zagreba s. Ana Marija Antolović te predsjednik županijskog vijeća Herceg-bosanske županije Branko Ivković.

Zajedničkom fotografijom pred novoizgrađenom župnom crkvom „ovjekovječen“ je „ovaj jedinstveni događaj“.

Proslavi 150. obljetnice župe prethodila je trodnevna duhovna obnova koju je sva tri dana predvodio vlč. Vladislav Žarko Ošap, banjolučki župnik. Trećeg dana trodnevnice, nakon Mise u prostorijama župnog ureda, upriličena je prigodna izložba „Župa Glamoč jučer i danas“, umjetničkih slika s glamočkih kolonija. (kta/tabb)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    14. srpanj 2019.

    Francesco: l’amore si esprime con la misericordia verso chi è nel bisogno

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: