Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

4. lipanj 2020.

Vijesti

Zagreb-Jarun, 10. studeni 2014.

BISKUP PERIĆ PREDVODIO MISU O OBLJETNICI POSVETE CRKVE „SVETA MATI SLOBODE“

To svetište, 12. studenog 2000. posvetio je zagrebački nadbiskup mons. Josip Bozanić.

Na poziv don Ante Vasilja, rodom iz Krehina Graca, župnika župe Duha Svetoga na Jarunu u Zagrebu, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Ratko Perić predvodio je, 9. studenoga koncelebrirano Misno slavlje u povodu obljetnice posvete nove župne crkve Sveta mati slobode, koju je 12. studenog 2000. posvetio zagrebački nadbiskup mons. Josip Bozanić. Toga dana cijela Katolička Crkva slavi obljetnicu prastare bazilike Presvetoga Spasitelja i svetih Ivan, Krstitelja i Apostola, na Lateranu u Rimu, majke i glave svih crkava Grada i Svijeta, Papine katedrale, koja je posvećena davne 324. – prije 1690 godina!

Nakon uvoda, u kojem je podsjetio na glavne faze rasta ovoga gospinog svetišta, don Ante je pozdravio predvoditelja i sve koncelebrante, kao i sav okupljeni puk. Biskup Perić je na početku kazao da će u Svetoj misi biti poseban spomen pape Franje, zatim predstojnika zagrebačke Crkve kardinala Bozanića, te svih branitelja članova Hrvatske vojske i Hrvatskoga vijeća obrane.

U prigodnoj propovijedi biskup Perić je podsjetio da je ova crkva zamišljena u nedavnome ratu kao marijansko svetište nazvano „Sveta Mati slobode“ pojasnivši da ime sadrži simboliku, s jedne strane Marije, Isusove Mati, Majke milosti i jakosti, i moćne Pomoćnica, a s druge strane ustrajnih vjerničkih molitava, osobito sv. krunice, za uspjeh, zdravlje i sreću preživjelih, i za vječni mir u Bogu preminulih branitelja. „Imena 15.840 poginulih zapisana su da im spomen na ovom cenotafu očuvamo a molitve u mementu k Bogu uzdižemo. Njihova se žrtva posebnom ocjenom vrjednuje: oni su priznati boritelji za slobodu svoga naroda jer su, odolijevajući na bojišnicama, svjesno i slobodno stavili svoje živote na žrtvenik domovine“, riječi su biskupa Perića koji je dodao da je sloboda „jedan od najvećih darova koje je višnji Bog dao duhovno-tjelesnom biću - čovjekovoj osobi“.

Ministrirala su, među ostalima, i dvojica hercegovačkih bogoslova s Jordanovca, Ante i Mate. Evanđelje je pročitao stalni đakon u Zagrebu, don Ivan Šutalo, iz Stoca, a pjevali su zborovi iz župe Sveta Mati Slobode i iz Svetišta Gospe Trsatske, pod vodstvom franjevca Serafina Sabola.

Poslije sv. Mise župnik don Ante je sa svojih osam suradnika salezijanaca, koji djeluju u prostranoj župi od oko 25.000 vjernika, ugostio oko trideset svećenika uzvanika, zatim zborove iz župe i iz Trsata. (kta/kium)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    1. lipanj 2020.

    Musei Vaticani riapertura

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: