Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

29. svibanj 2020.

Vijesti

Budimpešta, 7. studeni 2014.

SIMPOZIJ "MAĐARSKA 1944.": IVAN XXIII. I SPAŠAVANJE UGROŽENIH

Na toj međunarodnoj konferenciji izlagali su kardinal Peter Erdö i nuncij nadbiskup Alberto Bottari de Castello

Giuseppe Roncalli, koji je pred pola godine kao papa Ivan XXIII. proglašen svetim, nije odigrao značajnu ulogu samo u spašavanju Židova u Bugarskoj, nego i u akcijama spašavanja Židova u Mađarskoj. Na to je sve podsjetio kardinal Peter Erdö, govoreći ovog tjedna na simpoziju u Budimpešti, u povodu obilježavanja 70. godišnjice (16. listopada 1944.) preuzimanja vlasti Nacionalsocijalističke partije strelastih križeva (NYKP) Ferenca Szalasija. Nekoliko desetaka tisuća ljudi, uglavnom Židova, u Mađarskoj su ubili pripadnici NYKP-a.

Erdö je ukazao na vezu između tadašnjeg nuncija u Budimpešti, nadbiskupa Angela Rotte, i Roncallija, apostolskog delegata u Turskoj. Rotta, kao i švedski konzul Raoul Wallenberg te španjolski konzuli Angel Sanz Briz i Giorgio Perlasca, bili su izvanredne osobe kojima treba zahvaliti za spašavanje od holokausta tisuća budimpeštanskih stanovnika geta. Mnogi od njih uspjeli su s dokumentima i putovnicama dobivenim od Roncallija ući u neutralnu Tursku i u Palestinu.

Sadašnji nuncij nadbiskup Alberto Bottari de Castello osvijetlio je djelovanje vatikanskih diplomata u Budimpešti između 1938. i 1945. godine. Nadbiskup Rotta (1930. - 1945.), ondašnji nuncij, kao i njegov tajnik i kancelar mons. Gennaro Verolino (1942. - 1945.), uz pomoć drugih diplomata omogućili su bijeg u neutralne zemlje i spašavanje života 120.000 Židova, izvijestio je Kathpress.

Istaknute su i zasluge redovnica, na osobit način mučenice s. Sare Salkahazi, koje su i po cijenu gubitka vlastitog života tijekom 1944. organizirale oko 25.000 skloništa za progonjene. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. svibanj 2020.

    Papa Francesco udienza generale

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: