Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

26. lipanj 2019.

Vijesti

Donji Vakuf, 29. rujan 2014.

KARDINAL PULJIĆ BLAGOSLOVIO FILIJALNU CRKVU U DONJEM VAKUFU

Na kraju Mise na pročelju obnovljene crkve svete Male Terezije otkrivena je spomen ploča

U subotu, 28. rujna 2014. u Donjem Vakufu, koji se nalazi na području župe Bugojno, nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić blagoslovio je obnovljenu filijalnu crkvu svete Male Terezije.

Kardinala Puljića su kod crkve dočekali bugojanski župnik fra Zoran Tadić te načelnik Općine Donji Vakuf g. Huso Sušić i predsjedatelj Općinskog vijeća g. Tihomir Zrile. Na ulazu u crkvu kardinalu Puljiću cvijeće je predala djevojčica obučena u narodnu nošnju.

Kardinal Puljić je predvodio svečano Misno slavlje uz koncelebraciju četvorice svećenika. Budući da svi nazočni vjernici ne bi mogli stati u crkvu, Misa je slavljena pod šatorom pored crkve.

Riječi dobrodošlice kardinalu Puljiću i svim nazočnima uputio je župnik Tadić koji je tom prigodom pročitao i imena dobročinitelja koji su novčano i svojim radom pomogli obnovu. Osobitu zahvalnost za pomoć u obnovi uputio je predstavnicima Općine koji su bili nazočni kod Svete mise.

Na početku Mise kardinal Puljić je blagoslovio spomen ploču na pročelju crkve koju je na kraju Mise i svečano otkrio. Na spomen ploči je napisano: „Filijalnu crkvu sv. Male Terezije sagradiše župljani 1934. godine na poticaj banjolučkog biskupa mons. fra Josipa Garića. U radu od 1992.-1995. godine crkva bi oštećena. Župljani i Općina Donji Vakuf obnoviše je svojim radom i darovima u duhu propovijedanja vrhbosanskog nadbiskupa Smiljana Franje Čekade, pravednika među narodima, rođenog u Donjem Vakufu 1902. godine. Crkvu blagoslovi u nedjelju 28. rujna 2014. Vinko kardinal Puljić, nadbiskup vrhbosanski, za ponitifikata pape Franje i župnika fra Zorana Tadića. Neka Bog blagoslovi sve darovatelje, a sv. Mala Terezija čuva i zagovara!“.

Nakon Mise župnik i župljani su počastili sve nazočne koji su se zadržali u ugodnom druženju.

Danas u Donjem Vakufu živi samo oko trideset vjernika katolika. Prema podacima župne kronike, vrhbosanski nadbiskup dr. Ivan Ev. Šarić bio je posljednji nadbiskup koji je slavio Svetu misu u Donjem Vakufu davne 1938. godine. (kta)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    23. lipanj 2019.

    Papa Francesco - Santa Messa e Processione

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: