Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

29. svibanj 2020.

Vijesti

Sarajevo, 26. rujan 2014.

OBILJEŽENA TREĆA OBLJETNICA BEATIFIKACIJE DRINSKIH MUČENICA

Sestre KBLJ su u crkvi Kraljice sv. krunice u Sarajevu upriličile klanjanje, a Slavlje obljetnice beatifikacije svoj vrhunac je imalo u Goraždu

U Sarajevu je, 23. rujna 2014. obilježeno sjećanje na veličanstveni događaj beatifikacije blaženih Drinskih mučenica.

Potaknute riječima kardinala Angela Amata, prefekta Kongregacije za proglašenje svetih: „Proslava beatifikacije ne može i ne smije završiti, ne smije se u vama nikada ugasiti, nego treba nastaviti živjeti i donositi plodove božanske milosti“, sestre Kćeri Božje ljubavi su u večernjim satima u crkvi Kraljice sv. krunice u Sarajevu upriličile jednosatno klanjanje. Na ovom molitvenom događaju, osim sestara, sudjelovalo je nekoliko djelatnika Katoličkog školskog centra „Sv. Josip“ te studentica koje stanuju kod sestara i više od stotinu učenika internata „Sv. Josip“ sa svojim odgojiteljem i ravnateljem internata vlč. Marijom Ćosićem koji je na kraju sve blagoslovio Presvetim sakramentom. Mnogima je od njih ovakav način molitve bio veliko iznenađenje. „Biti pred Presvetim i šutjeti otvorena srca i uma, a onda slušati pjevanje sestara i molitve upućene bl. Drinskim mučenicama, nešto je prelijepo i nešto što rijetko kad imamo prilike doživjeti“, rekla je jedna od djevojaka.

Slavlje obljetnice beatifikacije svoj vrhunac je imalo sutradan, 24. rujna i to u Goraždu. „Stajati uz obalu rijeke Drine na mjestu mučeništva Blaženica, nikada i nikoga ne može ostati ravnodušnim. Na tom je mjestu šutnja najglasnija, a duša Bogu najotvorenija. Svaki put to osjete svi posjetitelji vjernici ovoga mjesta“, kazala je s. Terezija Antunović iz Sarajeva ističući da je tako bilo i ovaj put kada su se na tome mjestu, po tko zna koji put, našle sestre Kćeri Božje ljubavi iz Sarajeva zajedno s ekonomom Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa vlč. Damirom Ivanovićem. Po prvi put na mjesto mučeništva Blaženica došla je i skupina mladih iz Slovenije. Među njima bila su i dvojica bogoslova od kojih je jedan iz rodne župe bl. sestre Antonije.

Bogoslov iz Ajdovca Boštjan Gorišek opisao je svoje osjećaje u svojoj duši osjećali sljedećim riječima: „Gospodnji načini su doista divni! Mi mladi iz Slovenije htjeli smo hodočastiti Mariji u Međugorje i uteći se u njezin zagovor za predstojeću akademsku godinu. Posebna prijateljstvo i ljubav Božja ujedinjuje nas sa Sarajevom preko naših blažene Drinskih mučenica. Moja je velika želja bila ponovno doživjeti veličanstveni događaj od prije tri godine kada sam imao milost sudjelovati u bdijenju u crkvi Kraljice svete krunice u noći prije beatifikacije. Baš kao i tada, i danas su nam iskazale gostoljubivost sestre Kćeri Božje ljubavi. Bila nam je velika čast što smo mogli u Goraždu na obali rijeke Drine moliti zagovor naših dragih blaženih mučenica i u rijeku baciti pet crvenih ruža. Bio je neopisiv doživljaj ljubavi blaženih sestara prema našem Gospodinu za kojega su one darovale svoj život. Bilo je lijepo sudjelovati na Svetoj misi u Goraždu tijekom koje smo, zajedno sa sestrama, zahvalili za beatifikaciju, a poseban doživljaj bila je Sveta misa u svetištu u Sarajevu. Kad sam vidio toliko mladih, bio sam ganut njihovom pripravom i sudjelovanjem na Svetoj misi. Zahvalan sam Bogu da nas je preko Drinskih mučenica povezao u čudesno prijateljstvo kako bi tako još ljepše slavili Gospodina i u utekli se našim svetim zagovornicama, blaženim Drinskim mučenicama“, kazao je bogoslov Boštjan.

Sve nakane, molitve i zahvale Bogu za dar blaženih Drinskih mučenica uključene su u Euharistijsko slavlje koje je, poslije posjeta mjestu mučeništva, predvodio vlč. Damir u kapeli u okviru župnog centra u Goraždu. U svojoj spontanoj propovjedi sve prisutne je dirnuo riječima: „Pitajmo se: koliko u našem životu ima života Drinskih mučenica?“ Razmišljajući o ovim riječima, sestre i njihovi suputnici vraćale su se prema Sarajevu diveći se ljepoti bosanskih pejzaža koje potiču na molitvu u tišini ili kroz pjesmu. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. svibanj 2020.

    Papa Francesco udienza generale

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: