Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

28. rujan 2020.

Vijesti

Linz, 21. rujan 2014.

„PAPA FRANJO – OHRABRENJE I IZAZOV ZA TEOLOGIJU I PASTORAL U ISTOČNOJ I SREDNJOJ EUROPI“

Stručni skup mreže srednjoeuropskih i istočnoeuropskih pastoralnih teologa i teologinja

„Papa Franjo – ohrabrenje i izazov za teologiju i pastoral u Srednjoj i Istočnoj Europi“ - tema je stručnog skupa Udruge PosT – mreže srednjoeuropskih i istočnoeuropskih pastoralnih teologa i teologinja, koji je održan od četvrtka, 18. do subote, 20. rujna u Linzu. Na skupu se okupilo 34 pastoralnih teologa i teologinja iz više zemalja Istočne i Srednje Europe, među kojima je bila i skupina pastoranih teologa iz Hrvatske. Prvoga dana prof. em. ddr. Paul M. Zulehner, na čiju je inicijativu udruga i osnovana, predstavio je u Centru za mlade biskupije Linz „STUWE“ studiju „Aufbruch 3“ (2017.), u sklopu koje bi se nastavilo istraživanje vjere i života u poskomunističkim zemljama Istočne i Srednje Europe.

Drugi dan skupa održan je u pastoralnom prostoru „Mensch & arbeit voestalpine“ koji se nalazi u blizini tvorničkih postrojenja u Linzu u kojima se proizvodi čelik, a u sklopu kojih radi 28.000 ljudi. S obzirom da Biskupija Linz to područje djelovanja prema radnicima posebno drži važnim, izgrađen je taj pastoralnih prostor s crkvom Sv. Barbare, a pastoralno osoblje skrbi za radnike i njihove potrebe. Nakon što je okupljene pozdravio predsjednik Udruge prof. dr. Pero Aračić, djelatnice centra su sudionike i sudionice skupa upoznali s tim centrom. Predavanje o crkvenom razvoju koje trebaju vizije održao je ddr. Zulehner te je istaknuo kako to upravo nudi papa Franjo. Prof. dr. Wieslav Przygoda održao je predavanje o siromaštvu kao pastoralnom principu prema papi Franji. Prof. dr. Michal Opartny govorio je o resepciji češke „teologije umiruće Crkve“ u sklopu vizije „siromašna Crkva – Crkva siromašnih“. Prof. dr. Josip Baloban je u svom predavanju govorio o papi Franji i umornim europskim navjestiteljima i kršćanima.

U subotu, 20. rujna skup je nastavio djelovanje u prostorijama sjemeništa Biskupije Linz. Posebno je bilo riječi o Udruzi PosT, koja djeluje već deset godina, od kojih je dr. Aračić predsjednik sedam godina. Sudionici su podsjetili kako je nastala Udruga i u kojem će se pravcu dalje razvijati. Zanimanje je budilo i predavanje dr. Tarasa Chagale o krizi u Ukrajini 2014. – pod vidom izazova za Crkvu u toj zemlji. Sudionici su imali prigodu razgovarati s prof. dr. Hildegardom Wustmans, profesoricom pastoralne teologije na teološkom privatnom sveučilištu u Linzu. U popodnevnim satima toga dana sudionici su posjetili župu Linz-Marcel Callo u Linz Auwiesenu u kojoj je i slavljeno Misno slavlje.

Pastoralni teolozi i teologinje ukupljeni u toj Udruzi svake godine na svom stručnom skupu okupe uglavnom u zemljama Istočne i Srednje Europe, među kojima i u Hrvatskoj (Đakovo i Zagreb), a predavanja sa skupova objavljuju se u prigodnim zbornicima. (kta/a.p.)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    16. rujan 2020.

    Il Papa: la terra va contemplata e protetta e spetta a ciascuno di noi

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: