Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

26. lipanj 2019.

Vijesti

Sarajevo, 13. kolovoz 2014.

MISA ZADUŠNICA I UKOP FRA LUKE MARKEŠIĆA

Misu je u crkvi franjevačkog samostana svetog Ante u sarajevskom naselju Bistrik predvodio kardinal Puljić

U utorak, 12. kolovoza Misu zadušnicu u crkvi franjevačkog samostana svetog Ante u sarajevskom naselju Bistrik za fra Luku Markešića, člana Franjevačke provincije Bosne Srebrene, koji je preminuo iznenadno 7. kolovoza, predslavio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s pomoćnim biskupom banjolučkim mons. dr. Markom Semrenom, te uz suslavlje provincijala Bosne Srebrene fra Lovre Gavrana i oko stotinu svećenika.

Dr. fra Ivan Šarčević, gvardijan samostana sv. Ante i profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu tom prigodom je kazao da je fra Luka bio „prirodan, elementaran čovjek, nekada djetinje zaigran i opušten, a nekada do naturalizma nepopustljiv i tvrd“ te da je svoj fratarski život shvaćao kao „osobnu misiju i kao kršćansko-franjevačko i bosansko-hrvatsko poslanje u svome vremenu i svojoj Bosni“. Također je rekao da je fra Luka ostavio prepoznatljiv i važan trag u provinciji Bosni Srebrenoj, u sadašnjim generacijama, među mnogim prijateljima i suradnicima. „Ostavio je svjedočanstvo odgovornog bosanskog franjevca, profesora i intelektualca te društveno angažiranog teologa“, kazao je fra Ivan zahvalivši pritom u ime franjevačke zajednice svim liječnicima i medicinskom osoblju, mnogima koji su mu u njegovoj bolesti bili molitvom blizu i od pomoći, osobito časnim sestrama Željki, Antoniji i s. M. Bešker. Također je zahvalio svima koji su pratili fra Luku i posjećivali ga, te se zanimali o njegovom zdravstvenom stanju. Zahvalio je svima koji su uputili pisane izraze sućuti kao i svima koji su u fra Luki prepoznavali svoga brata i vjerodostojnog bosanskog franjevca.

Na početku prigodne propovijedi kardinal Puljić je progovorio o stvarnosti okončanja ljudskoga života podsjećajući da se „valja pripremiti za trenutak kada Gospodin pokuca na naša vrata“. Govoreći što za katolike znači biti spreman reći „Evo me! kada taj trenutak dođe, kazao je da ako smo u milosti, tj. dionici ljubavi Božje, onda „stvarno nema razloga za strah od smrti, jer nakon nje idemo Ocu koji nas voli“. „Mi smo ipak svjesni da smo grješni ljudi i upravo taj osjećaj grješnosti nas zbunjuje i pitamo se kako ćemo se postaviti pred tom Ljubavlju“, kazao je kardinal Puljić podsjetivši na prvo misno čitanje u kojem se govori kako Bog nije pristran. Kazavši kako su svi politički, građanski i međunarodni sudovi ograničeni, „jer oni donose nekakav zaključak“, istaknuo je da nikada do kraja ne mogu „dosegnuti pravu istinu“. „Jedino Bog promiče ljudska srca. I svima nam se, i vjernicima i nevjernicima, valja pojaviti pred licem Gospodnjim“, ustvrdio je kardinal Puljić.

Podijelivši sa nazočnima svoje osobne dojmove o pokojnom fra Luki, kazao je da njih dvojica nisu uvijek imali isto mišljenje, ali da to ne znači da su bili u sukobu. „Dragi moj fra Luka, sad je tebi jasno što je ovaj život i što znače ljudske ideje. Meni još uvijek nije jasno i trebam dočekati taj trenutak jasnoće. Pred licem Božjim ti je sada jasno što je to istina, dobrota, ljepota i život vječni. Iz te jasnoće, isprosi i nama jasnoću. Sve ono u čemu se nismo slagali, opraštam i molim za oprost. Važno je da nas dvojica, ti odozgor a ja odozdo, nađemo suglasje da slavimo Boga. Jer čovjek u svojem dostojanstvu i dobroti je slava Božja. Odlazeći s ove zemlje ponio si ono što si iz ljubavi radio, a sve drugo si ostavio braći da oni čitaju i proučavaju što si sve napisao. Svi smo na zemlji grješnici, zato je najveći dar koji ti danas darujemo ova Sveta misa tvoje braće za tvoju dušu“, riječi su kardinala Puljić koji je dodao da mu je osobito drago u sjećanju ostalo fra Lukino predavanje sa susreta odgojitelja u Visokom. „Bilo je to jedno divno predavanje o Euharistiji koje čuvam i danas. Osobito ti hvala, fra Luka, što si Krista propovijedao i Evanđelje naučavao. Ono što si u ljudskoj slabosti učinio, preporučujemo Božjem milosrđu. Bože oprosti i njemu i nama! I ti nam oprosti. Mi tebi opraštamo. To nam je potrebno kako bismo svi živjeli u ljubavi Božjoj“, kazao je na kraju kardinal Puljić.

Od pokojnoga fra Luke oprostio se također provincijal fra Lovro i gvardijan franjevačkoga samostana fra Tomislav Brković

Nakon Svete mise, tijelo pokojnika je ispraćeno na sarajevsko groblje „Bare“ gdje je sahranjen franjevačku grobnicu. Sprovodne obrede vodio je provincijal fra Lovro.

Fra Luka Markešić, krsnim imenom Mirko, rodio se u Proslapu kraj Prozora, župa Rama-Šćit, 23. prosinca 1937. u obitelji Luke i Ivke, r. Beljo. Osnovnu školu završio je na Šćitu (1946-50), Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom (1950-1961), novicijat u Franjevačkom samostanu u Kraljevoj Sutjesci (1957-58), filozofsko-teološki studij na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu (1960-66), poslijediplomski studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Ljubljani (1966), gdje je doktorirao tezom Izgradnja Crkve prema Prvom pismu Korinćanima (1972). Nakon svećeničkog ređenja (1964) bio je kapelan u Zenici u dva navrata (1965-66, 1970-72), potom u Brajkovićima (1966-67) i Vijaci (1967-68), te član samostana Sv. Ante u Sarajevu (1968-70; i 1993-2014). Fra Luka je obnašao razne službe u Bosni Srebrenoj: odgojitelj bogoslova (1973-79), definitor (1979-82), provincijal Bosne Srebrene (1982-91), vikar bistričkoga samostana (2003-2006; 2012-) u kojem živi u dva navrata (1968-70) i posljednjih dvadeset godina (1994-2014). Od 1972. do smrti bio je profesor dogmatike na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Bio je član raznih komisija u Provinciji i Vrhbosanskoj nadbiskupiji, posebno angažiran u komisiji Pravda i mir. Autor je brojnih članaka koje je u kontinuitetu pisao od šezdesetih godina prošloga stoljeća, a koji su objavljeni u brojnim glasilima, časopisima, novinama, na portalima i u zbornicima. (kta)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    23. lipanj 2019.

    Papa Francesco - Santa Messa e Processione

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: