Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

29. svibanj 2020.

Vijesti

Bosanski Petrovac, 12. kolovoz 2014.

BISKUP KOMARICA BORAVIO U RASELJENOJ ŽUPI BOS. PETROVAC

Tom prigodom pohodio je načelnika Zlatka Hujića i njegove suradnike

Biskup banjolučki mons. dr. Franjo Komarica boravio je u ponedjeljak, 11. kolovoza u skoro potpuno raseljenoj župi Bosanski Petrovac. S njim u pratnji je bio njegov tajnik vlč. Zlatko Matić te vlč. Davor Klečina, novoimenovani župnik u Drvaru koji se duhovno skrbi i za katolike u Bos. Petrovcu. Njima se pridružio i vlč. dr. Slavo Grgić, ravnatelj KŠC-a u Bihaću, te trojica domaćih intelektualaca.

Biskup Komarica tom prigodom je pohodio načelnika Zlatka Hujića i njegove suradnike. Bio je to prvi susret biskup Komarice s načelnikom Bos. Petrovca. U prijateljskom razgovoru načelnik Hujić je obavijestio biskupa Komaricu o naporima koji se ulažu da se uspješno liječe rane proteklog rata.

Biskup Komarica je načelnika zamolio da nađe načina kako bi se župne matice, koje je davno oduzela komunistička vlast, ponovno vratile Crkvi, što je on i obećao. Biskup Komarica ga je također zamolio da pomogne oko pronalaženja onih parcela zemlje u gradu na kojima se nalazila župna crkva i župna kuća koju su komunističke vlasti porušile 1949., iste godine kao i u susjednom Drvaru.

Predložio je i da se dozvoli ograđivanje zapuštenog katoličkog groblje, u kojem je zadnji ukop obavljen 2009. godine, kako bi ga se zaštitilo od daljnjeg propadanja. Načelnik Hujić je izrazio svoju spremnost uvažavanja utemeljenih zamolbi Banjolučke biskupije, glede otuđene imovine Katoličke Crkve na području općine Bos. Petrovac.

Biskup Komarica je zatim zajedno sa svojom pratnjom bio na mjestu u središtu grada, gdje se od 1897. do nasilnog rušenja 1949. nalazila župna crkva posvećena apostolu Petru.

Posjetio je i katoličko groblje gdje je predmolio Službu Riječi za sve umrle i ubijene župljane te, u Drugom svjetskom ratu i poraću, skoro potpuno uništene župe, koja je 1937. godine imala 1051 katolika.

Izrazio je odlučnost da se „što prije započne s ograđivanjem groblja te građenjem grobljanske spomen-kapele za bogoslužja“.

Pri kraju svoga pohoda raseljenoj župi Bos. Petrovac biskup Komarica je sa svojom pratnjom pohodio ruševine Crkve iz 11. i 12. stoljeća u obližnjem selu Kolunić, koje je bilo posjed hrvatskih velikaša Kolunića, po kojima nosi ime. U tom selu je 1935. godine bilo 70 katolika. Iz drevnog plemena Kolunića su bila u 17. i 18. Stoljeću čak trojica biskupa: ostrogonski, bečki i kaločki od kojih je jedan bio i kardinal. (kta/tabb)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. svibanj 2020.

    Papa Francesco udienza generale

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: