Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

30. svibanj 2020.

Vijesti

Šuica, 8. kolovoz 2014.

„ŽUPA ŠUICA: 150. OBLJETNICA (1864.-2014.)“

U povodu obilježavanja jubileja župe iz tiska izišla monografija koja će biti predstavljena 9. kolovoza u u Hrvatskom domu "Stjepan Radić" u Šuci

Ovih je dana iz tiska izišla monografija župe Šuica koja ove godine obilježava 150. obljetnicu postojanja. U tu prigodu, 9. i 10. kolovoza održat će se svečani program obilježavanja ovoga jubileja. Svečana promocija monografije biti će upriličena 9. kolovoza u Hrvatskom domu "Stjepan Radić" u Šuici, u 20 sati, a knjigu će predstaviti prof. Ivan Baković, fra Miljenko Stojić, povjerenik HBK i BK BiH za hrvatski martirologij i mons. dr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski. U nedjelju, 10. kolovoza biskup Perić predslaviti će Svetu misu pod kojom će don Ante Brajko, prvi zaređeni svećenik iz župe Šuice. proslaviti 50 godina misništva. U 13 sati predviđen je zajednički ručak za župljane i goste. U poslijepodnevnim satima kulturno- zabavni program u kojem sudjeluju tamburaški sastav "Bekrije" i druga kulturno-umjetnička društva.

Za ovaj veliki događaj ove župe duhovna priprema, kroz trodnevnice, traje od 7. do 9. kolovoza u župnoj crkvi u 18 sati.

Knjiga je plod rada 15-ak autora koji su obradili prošlost naselja i župe, zemljopisne osobitosti, školstvo, gospodarstvo, kulturu, šport i tradicionalnu kuhinju. Knjiga donosi i kratke životopise svećenika koji su djelovali u ovoj župi te životopise svećenika i časnih sestara porijeklom iz Šuice.

Župna kronika se u Šuici vodi od 1913. godine. Ove godine je kompletna kronika iz bilježnica prepisana u računalo, a njezin značajan dio je objavljen u ovoj knjizi. Na samom kraju se nalaze sržni podatci o stradalima u protekla tri rata s ovih područja i popis prezimena koja se nalaze u maticama krštenih te popis prezimena koja danas postoje u Šuici. Posebna vrijednost knjige su izvrsne fotografije župne crkve i gotovo svakog dijela ovog naselja.

Ovu obimnu Monografiju (512 str.) je tehnički oblikovao gosp. Vinko Pašalić, urednički posao je obavio fra Mate Logara, lekturu i korekturu profesor Ivan Baković, a nakladnik je Župni ured Šuica. (kta)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. svibanj 2020.

    Papa Francesco udienza generale

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: