Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

29. svibanj 2020.

Vijesti

"Trebamo neumorno braniti i čuvati spomen na svjedočanstvo mučenika, jer su oni za vjernost Kristu i Crkvi prolili svoju krv"

Bosansko Grahovo, 29. srpanj 2014.

U BOS. GRAHOVU OBILJEŽEN DAN MOLITVENOG SJEĆANJA NA MUČENIKE I ŽRTVE BANJOLUČKE BISKUPIJE

Svetu misu u župi sv. Ilije Proroka predslavio je biskup Franjo Komarica

U nedjelju, 27. srpnja 2014. Svetom misom u 15 sati koju je predslavio biskup banjolučki mons. dr. Franjo Komarica, obilježen je u župi sv. Ilije Proroka u Bosanskom Grahovu „Dan molitvenog sjećanja na mučenike i žrtve Banjolučke biskupije“. U koncelebraciji s biskupom Komaricom su bili župni vikar vlč. Marko Stojčić, te vlč. Zlatko Matić, biskupov tajnik.

Župa Bosansko Grahovo obilježila je godišnjicu stradanja svoga župnika vlč. Juraja Gospodnetića, ali i susjednih župnika vlč. Waldemara Maximiliana Nestora i župljana župe Drvar, te krnjeuškog vlč. Krešimira Barišića, ali isto tako i svih drugih mučenika i žrtava ubijenih bilo 1941., prije ili nakon toga.

Na početku Mise vlč. Stojčić je izrazio srdačnu dobrodošlicu biskupu Komarici, domaćim i susjednim vjernicima, ali i hodočasnicima iz Siverića te iz Splita.

Govoreći o važnosti samoga Dana biskup Komarica je u svojoj homiliji između ostalog rekao da „trebamo neumorno braniti i čuvati spomen na svjedočanstvo mučenika, jer su oni za vjernost Kristu i Crkvi prolili svoju krv“. „Silina zla i zakon jačega dramatično su opustošili našu biskupiju i potpuno iskorijenili većinu njenih članova. Ali, ni zlo ni nepravda nisu potpuno trijumfirali“ naglasio je biskup. Završavajući svoju propovijed biskup Komarica je dao model po kojem bi katolik trebao živjeti istaknuvši: „Kao članovi Katoličke Crkve mi imamo dragocjena iskustva da je dobro jače od zla, da je ljubav jača od mržnje, a da život sigurno pobjeđuje smrt. Smrt širi onaj tko smrt voli, a život podupire i promovira onaj tko vjeruje u Onoga koji za sebe reče da je on sâm Život i da život svakome koji u njega vjeruje daje u izobilju“.

Na kraju Mise biskup Komarica je izmolio opijela za pokojnog župnika vlč. Juraja te za sve žrtve rata i sve pokojne župljane župe Bosansko Grahovo. (kta/tabb)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. svibanj 2020.

    Papa Francesco udienza generale

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: