Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

29. svibanj 2020.

Vijesti

Drvar, 29. srpanj 2014.

U DRVARU OBILJEŽEN DAN MOLITVENOG SJEĆANJA NA MUČENIKE I ŽRTVE BANJOLUČKE BISKUPIJE

Svetu misu predslavio je biskup Franjo Komarica

U nedjelju, 27. srpnja 2014. obilježen je u župi sv. Josipa u Drvaru Dan molitvenog sjećanja na mučenike i žrtve Banjolučke biskupije. Župa Drvar obilježila je 73. godišnjicu stradanja drvarskog župnika vlč. Waldemara Maximiliana Nestora i župljana župe Drvar, ali i druge dvojice susjednih župnika, grahovskog vlč. Juraja Gospodnetića te krnjeuškog vlč. Krešimira Barišića, ali isto tako i svih drugih mučenika i žrtava ubijenih bilo 1941., prije ili nakon toga.

Molitveni program u Drvaru je započeo s križnim putem u 10 sati, a predvodio ga je vlč. Žarko Vladislav Ošap, doskorašnji duhovnik na Vrhbosanskoj bogosloviji u Sarajevu zajedno s nekolicinom bogoslovima. U 10.45 sati je upriličena prigodna audio-vizualna prezentacija o ubijenom drvarskom Župniku i hodočasnicima! Svetu misu u 11 sati – koju je prenosio Hrvatski radio i još neke radio postaje iz BiH - predslavio je mons. dr. Franjo Komarica, biskup banjolučki u koncelebraciji s domaćim župnikom vlč. Ivom Martinovićem te još petoricom svećenika koji su došli na taj dan u Drvar, a nekolicina ih je sa sobom dovela i hodočasnike.

U svojoj snažno izrečenoj homiliji biskup Komarica je istaknuo da: „Mi - preostali Kristovi dramatično opustošene banjolučke biskupije učenici - nismo odustajali od obdržavanja Kristova Evanđelja, a ni od odazivanja papinu pozivu da „brižljivo branimo i čuvamo spomen na svjedočanstvo mučenika“. Uveli smo upravo na današnji dan poseban spomendan — „Dan drvarskih mučenika“. Zašto drvarskih? Zato što su drvarski župnik Waldemar Maksimilijana Nestor i oveća grupa njegovih župljana – kao hodočasnici svetoj Ani u Kijevo kod Knina vraćajući se vlakom u svoju župu – potpuno nevini – bez ikakvog suda i presude bili prve žrtve krvavog i bezobzirnog uništavanja katolika s područja mnogih župa naše biskupije. Taj Dan „drvarskih mučenika“ prvi put smo svečano obilježili 27. srpnja 2001. uz nazočnost mnogo svećenika, redovnika i Božjeg naroda svečanom koncelebriranom Svetom misom, pokorničkim bogoslužjem, pobožnošću Križnog puta i otkrivanjem spomen-ploče trojici ubijenih župnika: vlč. Waldemaru Maxu Nestoru iz Drvara, don Jurju Gospodnetiću iz Bos. Grahova i vlč. Krešimiru Barišiću iz Krnjeuše. A onda smo nastavili svake godine istoga dana. Tog istog dana 2001. god. u Drvaru se obilježavala i 60-a obljetnica „Dana ustanka u BiH“, kao što se — kako znademo — obilježavala svake godine tijekom komunističkog režima. Ako su pomirenje i mir potrebni onda je nužno utvrđivanje prave istine o patnjama i stradavanjima nevinih ljudi, o zločinima i zločincima. Istina uporno traži da joj se omogući izlazak na svjetlo dana. Nakon 73 godine konačno su pronađeni posmrtni ostatci ubijenog drvarskog župnika Nestora i njegovih župljana, identificirani su i dobivena je službena dozvola da ih se vjerskim obredom dostojno sahrani. Sadašnji trenutak naše crkvene i društvene povijesti traži od nas da konačno odlučno pristupimo ustanovljavanju sve istine, zauzimanju za pravdu i neupitnom, prijeko potrebnom traženju oproštenja i izgradnji pomirenja i pravedna mira za buduće generacije.

Osim hodočasnika koji su došli iz Bosanskog Grahova, Livna, Jajca, Sivrića, Knina, Splita, Ogulina, Zagreba i drugih mjesta, Svetoj misi nazočili su i predsjednik FBiH, Živko Budimir, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Branko Ivković te predsjednici i predstavnici hrvatskih stranaka i hrvatskih Udruga iz BiH i RH. Nakon svete mise položeni su pred križem vijenci poginulim hrvatskim braniteljima i izmoljena molitva opijela.

Za vrijeme ručka koji je zajedno sa svojim župljanima upriličio župnik vlč. Martinović, nazočne je pozdravio prigodnim riječima biskup Komarica te zamolio predstavnike županijske i Federalne vlasti da napokon riješi pitanje dozvole za gradnju župne crkve u Drvaru, te da omoguće dostojanstvenu sahranu kostiju ubijenog drvarskog Župnika i hodočasnika.

Ovaj spomen dan završio je malonogometnim turnirom u čast sjećanja na mučenike i žrtve Banjolučke biskupije. (kta/tabb)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. svibanj 2020.

    Papa Francesco udienza generale

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: