Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

7. srpanj 2020.

Vijesti

Stjepan Krst, 27. lipanj 2014.

PROSLAVA ROĐENJA IVANA KRSTITELJA U ŽUPI STJEPAN KRST

Nakon Mise koju je predvodio biskup Perić, upriličena je prezentacija monografije o ovoj župi

Župa sv. Ivana Krstitelja Stjepan Krst svečano je 24. lipnja proslavila svetkovinu rođenja svog nebeskog zaštitnika i 40. obljetnicu osnutka. Mnoštvo vjernika, hodočasnika, iz Stoca, Bobanova i drugih mjesta, gdje su se naselili župljani Stjepan Krsta nakon katastrofične 1992. godine, sudjelovali su na svečanom sv. Misom pred župnom crkvom koje je predvodio biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. dr. Ratko Perić uz suslavlje don Slavka Maslaća iz Mostara, bivšeg župnika Stjepan Krsta, don Damjana Raguža, rotimskog župnika i današnjeg župnog upravitelja Stjepan Krsta te još deset svećenika. Nakon Mise upriličena je prezentacija monografije o ovoj župi.

Biskup Perić je u prigodnoj propovijedi najprije govorio o starozavjetnom svećeniku Zahariji koji je bio vjeran svojoj supruzi Elizabeti, vjeran Bogu do Ivanova navještenja. „A onda je posrnuo: nije mogao vjerovati arkanđelu Gabrijelu da mu žena može zanijeti u staračkoj dobi, pa je tražio čudo od anđela. I 'zaradio' je čudo da nije mogao progovoriti jedne jedine riječi dok nije, nakon devet mjeseci, napisao ime Ivan i ujedno ga na glas izgovorio: Johanan – Bogu mio, Miljenik Božji“, kazao je biskup Perić.

Zatim je govorio o Elizabeti, Ivanovoj majci, koja je bila vjerna mužu, i vjerna Bogu, za koju je istaknuo da je i ona „malo posrnula" jer se, nakon što je u starosti svojoj začela, „krila se pet mjeseci“ da je tko ne vidi. „Najprije se godinama molila Bogu da joj Bog daruje dijete, a kada joj je darovao sina, ona se stidjela i krila od naroda po pećinama Ain Karima! Ali kada je rodila Ivana, sjatilo se selo i samo se žene pitaju: Što će biti od ovoga djeteta?“, kazao je biskup Perić potom progovorivši o Ivanu „najvećem između rođenih od žene, koji se u mladosti svojoj opredijelio za pustinju, a Bog mu dao proročkoga dara“. „Propovijedajući Božji zakon svemu narodu, izrekao je oštru opomenu i galilejskomu kralju Herodu Antipi koji je doveo bratovu ženu sebi za priležnicu: Ne smiješ činiti preljuba! grmio je Prorokov glas u Herodovu dvorištu. Umjesto da se kralj i priležnica mu opamete i poprave, baciše Ivana u zatvor. Očekivao je zatvorenik Isusov posjet, nije mu bio jasan Isusov stav, poslao je upit Gospodinu koji ga je utješio. Mesijanska su djela očigledna: mrtvi ustaju, hromi hodaju, gluhi čuju, slijepi vide, Evanđelje se propovijeda siromasima. Ivane, ne boj se, na dobru si putu! – poruka je Ivanu“, rekao je, između ostalog, biskup Perić.

Pjevao je rotimski zbor "Paulus" pod ravnanjem don Ivana Perića.

Na kraju sv. Mise župnik je don Damjan uručio zahvalnicu gospođi Evi Popp, koja je među istaknutijim dobročiniteljima župne crkve na Stjepan Krstu.

Organizatori su upriličili domjenak za sve misare kod crkve, a župnik objed za svećenike u župnoj kući.

Poslije Misnoga slavlja predstavljen je tek izišli zbornik "Župa Stjepan Krst", petnaesti u nizu Humskih zbornika, o kojem je rekao nekoliko riječi biskup Perić. Don Ivica je Puljić govorio o nastanku i izdanjima Humskih zbornika, a Marinko Marić iz Dubrovnika zahvalio svim sudionicima monografije, njih 45, svim donatorima, njih 25, svim pomoćnicima koji su se nesebično založili da ovo izdanje ugleda svjetlo dana, i to upravo uoči Ivanjdana. Ovo je zapravo drugi i pravi zbornik o župi, jer je 1999. izišla monografija "Od Hrguda do Huma", u koju je bila uključena ne samo župa Rotimlja, nego i župa Stjepan Krst. Ova je župa danas uglavnom raseljena. A nikada se njezino stvarno zajedništvo ne osjeti i ne doživi kao o svetkovini sv. Ivana Krstitelja na Stjepan Krstu. A sada je "župa" i uokoričena u knjigu, monografiju. (kta/kium)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    5. srpanj 2020.

    Il Papa loda la risoluzione del cessate-il-fuoco

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: