Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

22. siječanj 2020.

Vijesti

Dubrovnik, 22. travanj 2014.

DUBROVNIK: OTVOREN FESTIVAL SUSRETA HRVATSKE KATOLIČKE MLADEŽI

Započeo Misom, izlaganjem moći bl. Ivana Pavla II. i izložbom "Papa u Dubrovniku"

Festival Susreta hrvatske katoličke mladeži započeo je u ponedjeljak 21. travnja Euharistijskim slavljem i izlaganjem moći bl. Ivana Pavla II. u dubrovačkoj katedrali, te otvaranjem izložbe "Papa u Dubrovniku" u atriju palače Spozna, nakon čega je uslijedila molitva za branitelje Grada Dubrovnika i Hrvatske.

Na početku Euharistijskog slavlja dubrovački biskup Mate Uzinić rekao je mladima da Festival SHKM-a započinje u društvu "njima dragog prijatelja", a riječ je o papi Ivanu Pavlu II., te je istaknuo da cijeli SHKM u Dubrovniku stavlja pod zagovor toga blaženika, a od nedjelje i sveca. Zahvalio je svim volonterima i obiteljima koji su se uključili u organizaciju Susreta.

U propovijedi, pred slikom pape Ivana Pavla II., rekao je da je Papa imao "pogled koji svjedoči vjeru u Isusovo uskrsnuće", te je poželio da svi sudionici upravo taj pogled unesu u Susret. Propovijed je zaključio Papinim riječima izrečenim mladima prije 11 godina u Dubrovniku: "Blagoslivljam mlade kojima velim 'Hrabro!'" Na kraju slavlja vjernici, među kojima i brojni mladi, imali su mogućnost častiti moći bl. Ivana Pavla II.

Na svečanosti otvaranja izložbe "Papa u Dubrovniku" generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. Petar Palić rekao je da palača Sponza čuva mnoge dokumente iz povijesti, no da mladi Dubrovačke biskupije i svi uključeni u organizaciju od trenutka prihvaćanja domaćinstva SHKM-a, ispisuju još jednu svijetlu stranicu povijesti te je izrazio vjeru da će na toj stranici biti upisan doprinos svih njih. Govoreći o izloženim fotografijama, istaknuo je da je riječ o sjećanju na čovjeka koji je obilježio povijest te poželio okupljenima da im te slike pomognu osjetiti ono što se u Dubrovniku događalo u tijeku Papina pohoda.

Ravnatelj Državnog arhiva u Dubrovniku Frane Čizmić zahvalio je svima na dolasku i izrazio radost zbog otvaranje izložbe, a biskup je zahvalio mladima što su prihvatili izazov i postali domaćini SHKM-a, te podsjetio na Papine riječi "Neka Bog blagoslovi Dubrovnik koji je od danas i moj grad", u njima nalazeći potvrdu odluke da se Ivana Pavla II. uzme za zaštitnika i zagovornika SHKM-a u Dubrovniku.

Na Misi je pjevao Biskupijski zbor mladih, koji je nastupio, zajedno s klapom Ragusavecchia i na otvaranju izložbe gdje je izvedena i himna Susreta "Na slobodu pozvani". (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. siječanj 2020.

    Omelia Papa Francesco Santa Marta

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: