Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

4. travanj 2020.

Vijesti

Drinovci, 14. travanj 2014.

KRIZMA I OBLJETNICA POSVETE CRKVE U DRINOVCIMA

Misno slavlje i podjelu sakramenta sv. krizme u župi Sv. Mihovila arkanđela, 12. travnja predvodio je biskup Ratko Perić

U subotu, 12. travnja u župi Sv. Mihovila arkanđela u Drinovcima kod Gruda biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. dr. Ratko Perić slavio je svečanu Euharistiju pod kojim je krizmao 77 kandidata. Ovom Svetom misom proslavljena je i pedeseta godišnjica posvete župne crkve. Za primanje sakramenta župnik fra Bože Milić vjeroučiteljski je pripremao drugi razred, a fra župni vikar Sretan Ćurčić, prvi razred. Koncelebrirali su župnik fra Bože, generalni vikar don Željko Majić, Drinovčanin, gorički župnik fra Stipe Marković, mjesni župni vikar fra Sretan i biskupov tajnik don Tomislav Ljuban.

Župnik Milić je u uvodno pozdravio biskupa Perića podsjećajući pri tome da je biskup Paškal Buconjić, porijeklom iz ovoga kraja, uz svesrdnu pomoć župljana, sagradio ovu crkvu 1895. godine te da je posveta temeljnog kamena bila 12. svibnja 1895. Istaknuo je da je nad/biskup Petar Čule ovu crkvu posvetio je 12. travnja 1964. te se, između ostalog, prisjetio zapisa iz kronike tadašnjeg župnika fra Alfonza Jukića: „U subotu, oko 4 i po sata poslije podne u župu je došao preuzvišeni gospodin biskup dr. Petar Čule, gdje je dočekan od velikog broja župljana i župnika. Malo zatim stigli su okolni župnici Gorice, Gruda, Ružića, Tihaljine. Biskup je ovom zgodom došao u župu da posveti crkvu i oltar. Poslije pohranjivanja svetih moćiju mučenika (Felicite i Perpetue) na oltar, svećenici su u prisutnost biskupa izmolili časoslov iz slavlja mučenika pred pohranjenim moćima.“

Biskup Perić je u prigodnoj homiliji govorio o značenju posvete crkve i o borbi protiv zloduha s pomoću darova Duha Svetoga. „Svaka katedrala i svaka župna crkva treba biti posvećena ako ima nepomičan kameni ili mramorni oltar. Posvećena Presvetomu Trojstvu, ili jednoj od Božanskih Osoba Presvetoga Trojstva, ili Presvetoj Djevici Mariji ili kojemu svecu. Ne može blaženiku bez dopuštenja Svete Stolice. Tako svaka crkva ima svoga naslovnika kojemu je posvećena, a svaka župa ima svoga izabranog zaštitnika. Posveta se razlikuje od blagoslova“, kazao je biskup Perić pojasnivši da je posvećena crkva namjena samo u službi Boga, njegove Poruke, biblijske i propovjedničke, i dijeljenja njegovih svetih sakramenata. Tijekom osvrta na župnu crkvi u Drinovcima, izrazio je zahvalnost biskupima Paškalu i Petru kao i župniku fra Alfonzu.

Obraćajući se krizmanicima, naglasio im je da sakrament sv. potvrde primaju u jubilarnoj crkvi u kojoj su i kršteni. Podsjećajući ih da krizmom postaju obilježeni sedmerostrukim darom Duha Svetoga, potaknuo ih je da životno i doživotno s tim darovima surađuju. „Što budete bolje surađivali, to će se ti darovi bolje u vama razvijati, do savršenstva. Vi ste pozvani promicati i štititi život kao najveći Božji dar“, kazao je biskup Perić potičući krizmanike da se protive „bezbožni zakonima“ iz „velikih svjetskih organizacija, Ujedinjenih nacija i Europskih unija“ koji propagiraju zakon o pobačaju, protunaravne odnose ili eutanaziju.

Tijekom Misnog slavlja liturgijsko pjevanje animirao je župni zbor. Biskup Perić je zahvalio fratrima, fra Boži i fra Sretanu, na njihovu pastoralnom zalaganju i s obzirom na sv. krizmu i na sve ostalo dušobrižničko djelovanje.

U župi je prošle 2013. godine bilo 2.398 župljana u 645 stalnih obitelji. Vjenčanih parova 17, krštenika 26, sprovedenih 44, uključujući i one koji su doveženi s raznih strana svijeta jer su željeli biti pokopani na „Bartuluši“ ili u kojem drugom drinovačkom groblju. (kta/kium)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    4. travanj 2020.

    Santa Marta, 04 aprile 2020, Papa Francesco

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: