Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

15. kolovoz 2020.

Vijesti

Split, 10. travanj 2014.

NA DANIMA KRŠĆANSKE KULTURE U SPLITU PRIKAZAN FILM "BABETTINA GOZBA"

Film je 1988. godine nagrađen Oskarom za najbolji strani film, a to je ujedno prvi danski film koji je osvojio tu nagradu

U Kinoteci Zlatna vrata u Splitu 8. travnja održana je projekcija filma "Babettina gozba", a dvorana je bila dupkom ispunjena posjetiteljima koji su željeli vidjeti ovaj kultni filmski klasik nedavno preminulog Gabriela Axela. Film je 1988. godine nagrađen Oskarom za najbolji strani film, a to je ujedno prvi danski film koji je osvojio tu nagradu.

U 19. stoljeću na danskom poluotoku Jutlandu žive Phillipa (Bodil Kjer) i Martina (Birgitte Federspiel), kćeri protestantskog pastora u čijoj se kući živi asketski i mukotrpno radi. Takav način života onemogućava mlade žene u ostvarenju snova pa tako Martina ne uspijeva pronaći sreću u ljubavi dok se Filipa odriče pjevačke karijere.

Usprkos očevoj smrti one nastavljaju živjeti po strogim pravilima sve do 1871. godine kada se na vratima kuće sada već ostarjelih sestara pojavljuje Francuskinja Babette (Stéphane Audran), katolkinja u bijegu pred pariškom komunom. Sestre zapošljavaju nesretnu Babette kojoj su ubijeni sin i muž, te im ona postaje sluškinja. Četrnaest godina kasnije Babette ostvaruje dobitak na lutriji te odlučuje svojim gospodaricama, naviknutima samo na odricanje, prirediti raskošnu gozbu na 100. obljetnicu rođenja njihovog oca. Premda zabrinute zbog toga kakva će biti večera koju organizira Babette, katolkinja i strankinja, sestre joj odluče udovoljiti, a Babette potom pripremi gozbu za pamćenje za njihove goste. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    5. kolovoz 2020.

    Udienza Appello Papa Libano

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: