Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

29. svibanj 2020.

Vijesti

Pariz, 8. travanj 2014.

U PARIZU PREDSTAVLJENA KNJIGA "RAMA 1942"

Knjiga govori o tragičnim događajima iz vremena Drugoga svjetskoga rata

Knjiga "Rama 1942" predstavljena je u nedjelju 6. travnja u Parizu, u velikoj dvorani Hrvatske katoličke misije. U predstavljanju monografije o tragičnim događajima u Rami 1942. godine govorili su fra Tomislav Brković, gvardijan samostana u Rami, priređivač i izdavač monografije, povjesničarka Catherin Horel, profesorica povijesti na Sorboni (Sveučilište Paris I), akademik Franjo Šanjek, OP, i Ivo Goldstein, jedan od autora knjige i sadašnji veleposlanik Republike Hrvatske u Parizu.

Fra Tomislav Brković istaknuo je da je knjiga nastala iz potrebe da se ukaže na tragičnu sudbinu Rame i njezina stanovništva u doba II. svjetskog rata, ali posebno 1942. godine. O tim tragičnim događajima u Rami i sudbini njena stanovništva nije se smjelo javno govoriti sve do kraja devedesetih godina prošloga stoljeća. Prešućivanje i zataškavanje govora o zločinima ne pomaže da se to zaboravi niti da se stvore uvjeti za praštanje i pomirenje, nego vodi ka poticanju mržnje i novim zločinima. Šutnjom i skrivanjem ne izlazi se iz začaranog kruga ponavljanja zločina. Samo jasno iznošenje činjenica, događaja i patnje koju su podijeli ljudi može se pomoći da se sagleda stvarnost zločina ali i dadne mogućnost da se osobe i obitelji lakše suoče s tragičnom stvarnošću te lakše prebole gubitak voljenih osoba. Ova knjiga jest istodobno poziv na da se shvati sva tragičnost događaja, poziv da se takvo što više nikada ne dogodi i da se gleda u budućnost s nadom i ljubavlju.

Profesorica povijesti Catherin Horel istaknula je da pisanje i prikazivanje događaja koji iznosi knjiga "Rama 1942" jako teško kako za povjesničare tako i za svjedoke događaja, budući da je potrebno nastojati biti što objektivniji i istodobno iznijeti svu stvarnost događaja. Povjesničar ne smije izgubiti sposobnost hladnokrvnog i nepristranog povijesnog prosuđivanja i iznošenja činjenica. Događaji u Rami koji su se dogodili 1942. godine su specifični i neusporedivi s drugim sličnim događajima budući da je kontekst ali i sudionici događaja u Rami specifični. Stoga je vrlo teško jednom strancu (Francuzu), pa makar on bio i povjesničar, shvatiti svu kompleksnost i isprepletenost čimbenika u događajima koji su doveli do zločina nad stanovništvom Rame. Zasluga ove knjige jest da taj događaj dobro smješta u širi svjetski, regionalni i lokani prostor te otkriva svu njegovu tragičnost.

Akademik Franjo Šanjek, OP, ukratko je prikazao sadržaj svakog autorskog teksta i ukazao kako svaki od pridonosi da se bolje oslika stvarnost i tragedija Rame u 1942. godini. Isto tako je ukazao da ta knjiga donosi potpun popis svih žrtava ramskog kraja, kako Hrvata tako i muslimana (Bošnjaka).

Ivo Goldstein, jedan od autora i sadašnji veleposlanik Hrvatske u Francuskoj, iznio svoju povijest susreta s Ramom i s njezinom tragičnom poviješću iz 1942. godine. Predstavljanje knjige "Rama 1942.", za njega je više komemoracija, iskazivanje dužne počasti žrtvama zločina jer one to zaslužuju. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. svibanj 2020.

    Papa Francesco udienza generale

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: