Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

29. svibanj 2020.

Vijesti

Vatikan

Vatikan

Vatikan, 26. ožujak 2014.

NEMA RAZLIKE IZMEĐU RODNE I MARKSISTIČKE IDEOLOGIJE

Kardinal Bagnasco je upozorio na opasnost da se škole pretvore u vježbališta "preodgoja i indoktrinacije"

Diktatura želi zatrti razlike, odnosno sve homologizirati, do te mjere da se s muškom i ženskom osobom postupa kao s apstrakcijom – ustvrdio je kardinal Angelo Bagnasco, predsjednik Talijanske biskupske konferencije otvarajući rad Stalnoga vijeća talijanskih biskupa, govoreći o rodnoj ideologiji (gender). Kardinal je potaknuo roditelje da se ne daju zastrašiti, a upozorio je i na opasnost da se škole pretvore u vježbališta „preodgoja i indoktrinacije“, misleći na tri knjižice naslovljene „Odgajati za različitost“, podijeljene u talijanskim školama.

Osvrćući se na kardinalov govor u razgovoru za Radio Vatikan, Claudio Gentili, urednik časopisa „La Società” (Društvo) i suautor knjige „Pomrčina razlike“, rekao je da knjiga nije slučajno tako naslovljena. Eklipsa je razdoblje mraka. Razlika je zbiljska i nije samo religiozno iskustvo iz Knjige postanka (muško i žensko, stvori ih), nego i bitno obilježje ljudske naravi, dakle stvarnost. Sad smo u stvarnosti koju je govor izbrisao jer se u teorijama post-modernizma govor gradi i razgrađuje. Ideja muškoga i ženskoga (bića), sukladno mišljenju genderista, jest ishod nečega negativnoga, zbog ozbiljnih razloga. U pokretu genderista vidim nešto slično velikom marksističkom pokretu. I marksizam je nastao s nakanom da se iskorijeni 'izrabljivanje čovjeka od strane čovjeka' i kako je to postigao? – upitao je Gentili odgovarajući:

Ispravnom dijagnozom i pogrješnom terapijom: ukidanjem ljudske slobode, dakle homologacijom. Danas smo na istom putu. Treba dobro shvatiti pojam gendera, kojije nastao kako bi se izbjegla homofobija; odn. gender je ideologija sa snažnom idejom o pravednosti i jednakosti između muškarca i žene: i kako bi se otklonila prevlast muškarca, ukidaju se razlike i sve se izjednačava – primijetio je urednik časopisa Društvo, dodavši:

Stoga valja biti jako oprezan, reagirati inteligentno i pomalo ironično: predložio bih majkama i očevima, da kad u školskim dokumentima naiđu na roditelj 1, roditelj 2, da to izbrišu te na mjestu roditelj 1 upišu otac, a na mjestu roditelj 2, upišu majka. Kardinal je Bagnasco u pravu, problem je ozbiljan i treba reagirati po uzoru na papu Franju: s osmijehom i s uvjerenjem da se istina ne potvrđuje toljagom, nego sposobnošću gledanja u srce osoba, te učiniti da osobe otkriju kako je spolna razlika, odnosno biti muško ili žensko, vrlo lijepa vijest za djecu – zaključio je suautor knjige 'Pomrčina razlike'. (kta/rv)
 

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. svibanj 2020.

    Papa Francesco udienza generale

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: