Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

29. veljača 2020.

Vijesti

Mumbai, 22. ožujak 2014.

DISKRIMINACIJA U INDIJI: KRŠĆANI ČINE 6 5 ZATVORENIČKE POPULACIJE

Muslimani i kršćani često su žrtve rupa i dijelova Indijskog kaznenog zakona

U Indiji postoji velik broj osuđenika iz socio-religijskih manjina „zbog odnosa nekih država koje ciljaju najranjivije dijelove društva“, rekao je Arun Ferreira, aktivist za kršćanske Dalite i plemena, govoreći za AsiaNews nakon objavljivanja zatvorskih statistika iz 2012.

Prema izvješću kojega je objelodanio indijski Nacionalni ured za praćenje kriminala (NCRB), muslimani, koji čine 13.4 % indijske populacije, predstavljaju 28.02 % zatvorske populacije u 2012. Kršćani su u sličnoj situaciji. Na nacionalnoj razini predstavljaju udio od 2.3 %, a u ukupnojm broju zatvorenika njih je 6 %.

Aktivist Ferreira to objašnjava riječima: „Dobili smo ovakve postotke jer su Daliti, plemena, muslimani i kršćani često žrtve rupa i dijelova Indijskog kaznenog zakona.

Što to konkretno znači ovaj je aktivist osjetio na svojoj koži. Naime, pod optužbom da je bio član Naxalite, komunističke gerile u Indiji, uhićen je u svibnju 2007. u Nagpuru, najvećem gradu srednjoindijske države Maharashtra te je optužen po 11 točaka optužbe na osnovu Zakona o nezakonitim aktivnostima. Tijekom zatočeništva bio je dvaput zlostavljan i ispitivan nakon što mu je davan „serum istine“ psihoaktivna droga koja je sada nelegalna. Nakon četiri godine i osam mjeseci provedenih u zatvoru pušten je uz jamčevinu. „Moje zatvorsko iskustvo je da je svaka država sklona ciljati manjine, pokazujući neke od svojih specifičnih značajki“, rekao je Ferreira za AsiaNews.

„U državama gdje je hinduizam jak, poput Orisse, savezne države smještene na istoku zemlje, gdje su učinci protukršćanskog pogroma još vidljivi, mnogi nevini kršćani su uhićeni i bačeni u zatvor te lažno optuženi da su bili članovi Naxalite. U svakom slučaju, iste se stvari događaju u Gujaratu, državi na zapadu zemlje koja graniči s Pakistanom, nakon nemira u 2002.

U državama Jharkhand i Chhattisgarh, koje su također pod snažnim hinduističkim utjecajem, vlasti su javno napadale kršćansku zajednicu, tretirajući njihove članove kao 'kriminalni element' među Dalitima i plemenskim grupama“, rekao je Ferreira. Prečesto, kršćani upadaju u kandže pravnog sustava na osnovu krivih dokaza.

„U Jharkhandi, Chhattisgarhi i Orissi neki su kršćani uhićeni na osnovu lažnih optužbi za terorizam, a ustvari je problem bio njihova borba protiv velikog rudarskog projekta koji je predviđao eksproprijaciju velikog komada zemlje“, podcrtao je Ferreira.

Ista je istina i u državi Tamil Nadu gdje su kršćani bili optuženi za „subverziju“ i protivljenje izgradnji nuklearne elektrane Kudankulam.

Osim svega toga, ostaje još jedan neriješen problem u kontekstu zatvorskih statistika.

„Žalosno, ni vlada ni NCRB ne prepoznaju političke zatvorenike kao posebnu kategoriju, pa zbog toga i ne postoje statistike o njima“, naveo je Arun Ferreira. (kta/kt)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. veljača 2020.

    Sette giorni con Francesco

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: