Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

29. svibanj 2020.

Vijesti

Informativni bilten

Informativni bilten "Drinske mučenice"

Zagreb, 31. prosinac 2013.

NOVI BROJ BILTENA "DRINSKE MUČENICE"

U biltenu se može pročitati niz priloga o štovanju blaženica te nastojanjima širenja pobožnosti i u zemljama koje nemaju izravni dodir s karizmom Družbe

Vicepostulatura bl. s. M. Jule Ivanišević i četiriju susestara objavila je novi, jedanaesti po redu broj informativnog biltena "Drinske mučenice". U rubrici "U hodu s Crkvom" bilten predstavlja novoga hrvatskog blaženika Miroslava Bulešića, a s. M. Nela Gašpar, FDC, promišlja o temi "Mučeništvo iz ljubavi prema bližnjemu".

Sugovornik "Drinskih mučenica" je don Anto Baković, očevidac smrti blaženica. Ističe kako se u noći mučeničke smrti sestara, njegova majka njima utekla u zagovor, a i njega je cijeloga života pratila njihova živa prisutnost. Naročit je zagovor tražio i njima se utjecao u teškim životnim kušnjama u progonstvu u zatvoru i maltretiranjima, kada nije imao ništa osim usmene molitve, jer je bio bez brevijara, molitvenika ili kakve knjige. Baković smatra da bi se štovanje blaženih Drinskih mučenica trebalo proširiti izvan nacionalnih okvira i granica. Potrebno ih je "internacionalizirati" upravo zbog toga što su iz različitih zemalja. Stoga je mišljenja da bi se središnja proslava mogla svaki put organizirati u drugoj državi, odnosno gradu. Na taj bi se način najbolje širio glas o njihovu svetom životu i mučeništvu, povećavao bi se broj štovatelja, a onda će se iz te pobožnosti roditi i koje čudo, zaključuje.

U biltenu se može pročitati niz priloga o štovanju blaženica te nastojanjima širenja pobožnosti i u zemljama koje nemaju izravni dodir s karizmom Družbe, poput Islanda. Tu su i dojmljiva svjedočanstva hodočasnika na mjesta života i stradanja blaženih sestara, kao i svjedočanstva onih koji su se njima utjecali kako diljem Hrvatske, tako i u Švicarskoj, i dalekom Brazilu. Objavljeni su i osvrt na susret dječjih zborova pod geslom "Sve za Boga" koji su organizirale kćeri Božje ljubavi u Zagrebu, kao i prilog o formaciji laika "Suradnika Božje ljubavi. (kta/ika)
 

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. svibanj 2020.

    Papa Francesco udienza generale

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: