Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

4. lipanj 2020.

Vijesti

Sarajevo, 20. prosinac 2013.

BOGOSLOVI ODIGRALI PREDSTAVU O SV. MAKSIMILIJANU KOLBEU

Predstava pod nazivom „Bezgrješna“ izvedena je u povodu 120. obljetnice njegova rođenja

Uoči Božića i božićnih blagdana, a prije odlaska u svoja rodna mjesta i u obitelji iz kojih dolaze, bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu odigrali su, 19. prosinca 2013. u dvorani Pavla VI. predstavu o životu, djelu te mučeničkoj smrti sv. Maksimilijana Kolbea pod nazivom „Bezgrješna“, a u povodu 120. obljetnice njegova rođenja.

Redatelj i scenarist predstave je dugogodišnji kazališni radnik i glumac Drago Buka koji je napisao i scenarij za spomenutu predstavu. „Na zamolbu rektora preč. Marka Zubaka prihvatio sam napisati scenarij nakon što sam pročitao knjigu o sv. Maksimilijanu. Proveo sam ovogodišnje ljeto radeći na tom scenariju. Osobito me raduje što u ovoj predstavi uloge igraju uglavnom bogoslovi i studenti prve godine, ali i oni stariji. Zahvalan sam im da su u ovu predstavu uložili puno truda što je večeras prepoznala i publika u prepunoj dvorani na čelu s kardinalom Vinkom Puljićem“, kazao je gospodin Buka ističući da je ga posebno raduje što je publika jasno mogla prepoznati poruku, a to je ljubav sv. Maksimilijana prema Bogu koju je prenosio na ljude posebno časteći Bezgrješnu Djevicu Mariju.

Na predstavu o poljskom svećeniku konventualcu, koji se u koncentracijski logor Auschwitz dobrovoljno pošao u bunker gladi odnosno u smrt umjesto jednog oca obitelji, odazvao se i provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Lovro Gavran te brojni svećenici, među kojima su bili i članovi Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca iz Zagreba, časne sestre raznih kongregacija i mnogi drugi koji su dugim pljeskom nagradili izvođače i redatelja predstave vrlo bogate duhovnom porukom.

U svom obraćanju kardinal Puljić je predstavu o sv. Maksimilijanu, koji je osnovao katoličku marijansku organizaciju „Vojska Bezgrešne“ s ciljem promicanja katoličkih vrijednosti, posebno širenja štovanja Blažene Djevice Marije, nazvao „originalnom, živopisnom i vrlo dojmljivom“ te zahvalio svima koji su sudjelovali u njezinoj pripremi i izvedbi, a posebno redatelju Dragi. Kazao je da poruka predstave ima svoju povezanost s božićnom porukom po mučeničkoj smrti sv. Maksimilijana jer je ovaj svetac, po Bezgrješnoj Djevici Mariji, odgovorio na Božju ljubav koju je Bog na osobit način pokazao po rođenju i dolasku na svijet svoga Sina Isusa Krista. „Kada je čovjek spreman odgovoriti na Božju ljubav, to je Božić. Želim da u božićnom otajstvu živite Božju ljubav i donosite je svojim bližnjima“, kazao je kardinal Puljić ističući da se Bog u svojoj dobroti ne da natkriliti i da neće zakazati u ljubavi prema onima koji žive u skladu s Božjom ljubavlju te su Bogu vjerni. Potom se s posebnim osjećajima prisjetio i svog pohoda Niepokalanowu – gradu Bezgrješne u blizini Varšave koji je 1927. pokrenuo sv. Maksimilijan u kojem je kasnije vrlo skromno živjelo i djelovalo oko 800 redovnika i kojem je izdavan najprije mjesečnik, a kasnije i katolički dnevnik u milijunskoj nakladi.

Kardinal Puljić je bogoslovima, prije njihova odlaska kućama, čestitao Božić i poželio da budu božićno svjetlo u svom rodnom domu i obitelji iz kojih dolaze. „Budite božićne svijeće u obiteljima da se raduju što vas imaju. Tako živite da se župna zajednica u vama može uočiti žar Božje ljubavi. Budite magnet drugim mladima, a posebno onima koji se žele odlučiti da izbliza slijede Isusa Krista u svećeničkom ili redovničkom pozivu“, poručio je kardinal Puljić te dodao da prenesu njegove božićne čestitke obiteljima, župniku i cijeloj župnoj zajednici

Tamburaški sastav Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa odsvirao je i otpjevao dvije božićne popijevke. Druženje je nastavljeno je u vrlo lijepom ozračju u bogoslovijskom kafiću uz sviranje i pjevanje bogoslovnog vokalno-instrumentalnog sastava „Emanuel“. (kta)

Foto: Ilija Orkić

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    3. lipanj 2020.

    Il Papa: Abramo ci insegna a parlare con Dio come un figlio al padre

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: