Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

4. lipanj 2020.

Vijesti

Sanski Most - Šejkovača, 13. studeni 2013.

BISKUP KOMARICA PRED POSMRTNIM OSTACIMA UBIJENIH HODOČASNIKA - DRVARČANA S POČETKA II. SVJETSKOG RATA

Biskup Komarica posjetio je Identifikacijski centar Šejkovača kod Sanskog Mosta

U utorak, 12. studenog biskup banjolučki mons. dr. Franjo Komarica, u pratnji svog tajnika vlč. Zlatka Matića i župnika iz Sanskog Mosta fra Ivice Matića posjetio je Identifikacijski centar Šejkovača kod Sanskog Mosta. Tu se vrši antropološka obrada i identifikacija žrtava koje su ekshumirane iz masovnih i pojedinačnih grobnica s područja Sjeverozapadne Bosne.

U taj centar su još prije 10 godina dopremljeni ostaci 17 žrtava koji su ekshumirani iz masovne grobnice Golubnjača, kod mjesta Trubar blizu Drvara. ustanovljeno je da su dva skeleta bila iz domovinskog rata, a da bi drugi dijelovi pronađenih ostataka tijela bili stari preko 60 i više godina tj. da potječu iz vremena Drugog svjetskog rata. Kako se – osobito u crkvenim krugovima – dobro zna da su 27. srpnja 1941 god. upravo kod Trubara pobijeni župnik drvarski vlč. Maximilijan Waldemar Nestor i hodočasnici koji su se s njim vlakom vraćali s hodočašća sv. Ani u Knin, može se s velikom sigurnošću pretpostaviti da su to doista dijelovi tijela župnika i hodočasnika. Dugi niz desetljeća tijekom komunističke vladavine njihova tragična sudbina se nije smjela ni spominjati, jer je na dan njihove likvidacije službeno slavljen Dan ustanka u BiH.

Nakon pregleda posmrtnih ostataka izvađenih iz jame kod Trubara biskup Komarica je okupljenim novinarima izjavio: „Mislim da smo na dobrom tragu da se utvrdi konačna istina o stradanju nedužnih hodočasnika, koji su ubijeni ni krivi ni dužni i bačeni u jednu prirodnu jamu. Došlo je vrijeme da se njihovi posmrtni ostaci sahrane kako treba.“

Biskup Komarica je posebno zahvalio Jasminu Odobašiću koji je prije deset godina predvodio ekshumaciju pronađenih tijela iz jame Golubnjača kod Trubara i tako otkrio tajnu zločinca nad drvarskim župnikom i njegovim župljanima – hodočasnicima. Župnik Nestor je prvi ubijeni katolički svećenik na području BiH u II. svjetskom ratu, a odmah iza njega – uslijedilo je ubijanje župnika u Bosanskom Grahovu i u župi Krnjeuša kod Bosanskog Petrovca. Za posmrtne ostatke ove dvojice još uvijek se ništa ne zna.

Nazočni županijski tužitelj Jasmin Mesić je izjavio da je slučaj ubojstva svećenika iz Drvara i njegovih župljana u kompetenciji istrage koju vodi državno tužilaštvo iz Sarajeva.

Pojasnio je da „pregledom ličnih stvari koje smo pronašli uz žrtve koje su pronađene u jami Golubnjača, ustanovili smo kako je bilo sakralnih predmeta te ličnih stvari koje su vjerojatno pripadale vjernicima. Pokušat ćemo da u narednom periodu dođemo do DNK uzoraka srodnika kako bismo ustanovili identitet svećenika Nestora i drugih žrtava“. Dodao je kako u ovom slučaju još uvijek ne postoje uporedni DNK pokazatelji kojima bi se mogla pouzdano izvršiti identifikacija pronađenih posmrtnih ostataka iz Drugog svjetskog rata. Među pronađenim stvarima u jami Golubnjači pronađen je i ključ od drvarske župne crkve te naočale koje su istovjetne s naočalama koje na službenoj fotografiji nosi župnik Nestor.

Župnik Nestor je po narodnosti bio Nijemac iz Šlezije. Za vrijeme austrougarske njegovi su se roditelji doselili u banjolučki kraj. Tu je on kod oo. trapista „Marija Zvijezda“ pohađao školu i sam izabrao svećenički poziv, postao je trapist. Više godina je obnašao važne službe u Opatiji, a zatim je kao biskupijski svećenik, službovao u župi Ljubunčić kao kapelan te u župi Drvar - Bos. Petrovac kao župnik. O njem svjedoči Biskupski Ordinarijat iz Banje Luke: „Kao svećenik bio je vrlo revan, a kao čovjek u svemu i prema svakome bez razlike vjere ispravan. Zato je bio kod svih obljubljen, visoko cijenjen i poštovan“. Kad je ubijen imao je 54 godine. U župi Drvar se još od 2001 godine na dan mučeničke smrti župnika Nestora i župljana 27. srpnja obilježava Dan drvarskih mučenika, a od 2008. taj dan se u cijeloj biskupiji službeno obilježava kao Dan molitvenog sjećanja na mučenike i žrtve Banjolučke biskupije.

Biskup Komarica je zajedno sa svojom pratnjom izmolio „Opijelo“ kod posmrtnih ostataka drvarskih mučenika. A također se pomolio i za žrtve domovinskoga rata čija se tijela nalaze u centru Šejkovača. Tijekom zadnjih tjedana dopremljeno je još 430 tijela Bošnjaka i Hrvata ekshumiranih iz masovne grobnice Tomašica kod Prijedora. U tijeku je njihova antropološka obrada. (kta/tabb)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    3. lipanj 2020.

    Il Papa: Abramo ci insegna a parlare con Dio come un figlio al padre

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: