Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

29. rujan 2020.

Izdvajamo

Sarajevo, 1. studeni 2013.

Proslavljena svetkovina Svih svetih na groblju "Sv. Josip" u Sarajevu

Na svetkovinu Svih svetih, 1. studenog na groblju „Sv. Josip“ na Koševu u Sarajevu, kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, predslavio je svečano Misno slavlje u zajedništvu s mons. dr. Perom Sudarom, pomoćnim biskupom vrhbosanskim i uz suslavlje petnaest svećenika. Uz veći broj redovnica na Misi je sudjelovalo više stotina vjernika koji su došli moliti i zapaliti svijeće na grobovima svojih pokojnih.

Na početku Mise pozdrav kardinalu Puljiću, biskupu Sudaru, svećenicima, časnim sestrama, bogoslovima kao i nazočnim vjernicima uputio je katedralni župnik i sarajevski dekan preč. Pavo Šekerija. U uvodnoj riječi kardinal Puljić pozdravio je sve nazočne pozvavši ih ujedno da svetkuju Svi Svete kako bi na nebu u njima istinski imali prijatelje, zagovornike, ali i uzor, te ih potaknuo da mole za duše u čistilištu. „Dok gledamo grobove, mi razmišljamo o vječnosti. Zato, ovo nije dan mrtvih, nego dan života, jer razmišljamo o vječnom životu“, istaknuo je kardinal Puljić.

Na početku prigodne propovijedi kardinal Puljić je, osvrćući se na činjenicu da je u civilnom društvu danas radni dan, izrazio žaljenje da se u Bosni i Hercegovini teško dolazi do zakonitog procesa kojim bi se reguliralo vjerske blagdane svih vjera, usprkos dogovoru čelnika vjerskih zajednica da se po pet blagdana odnosno praznika godišnje zakonom poštuje kao neradni dan. Izrazio je ujedno nevjericu da se manipulira bržim rješavanjem procesa za koje ne postoje zapreke.

Osvrnuvši se na današnju svetkovinu, istaknuo je da dolaskom na groblja ne možemo ne zapitati se o svom svršetku, te da slavljenjem Svih Svetih mi tražimo odgovor na pitanje o tome što slijedi nakon zemaljskog života. „Koliko god znanost uznapredovala, na to pitanje ne zna odgovoriti. Na to pitanje odgovara vjera. Na to pitanje odgovara Isus Krist“, kazao je kardinal Puljić dodavši da je prevažno hoditi ovom zemljom, a na nju se „ne nalijepiti“. Ustvrdivši kako molitvom za mrtve kod njihovih tjelesnih ostataka postajemo svjesni da je njihova duša besmrtna, pojasnio je simboliku paljenja svijeće riječima da svjetlo označava život. Istaknuo je kako je Krist svjetlo koje našem životu daje smisao, te da nam Njegovo uskrsnuće daje odgovor da život ne svršava u grobu.

Istaknuo je potom potrebu izgradnje pravih vrijednosti u ovozemaljskim životu, jer, kako je podsjetio, groblja su tijekom povijesti uvijek bila mjesta izrazitog štovanja, a mržnja u čovjeku uvijek izaziva želju da napada ono „najosjetljivije“. „Zato je potrebno u ovoj zemlji izgrađivati javno mnijenje. Znati poštivati i svoje i tuđe“, kazao je kardinal Puljić, koji se potom osvrnuo na činjenicu da svaku vjersku zajednicu i svaki narod krase različiti simboli. „Taj simbol ne mora biti crvena krpa za drugoga – odmah da se onaj osjeća prozvanim zato što ovaj nosi svoje simbole. Moramo to naučiti poštivati u našoj različitosti, i različite simbole, različite znakove koji označavaju različitost identiteta. Moramo tu kulturu u javnosti izgrađivati“, kazao je kardinal Puljić poručivši potom da se mora poštivati različitost i izgrađivati jednakopravnost ukoliko se u BiH želi graditi mir.

Na kraju Misnog slavlja župnik Šekerija zahvalio je kardinalu Puljiću za predvođenje Euharistije i na upućenim poticajnim riječima, te svim vjernicima na dostojanstvenom sudjelovanju u Misi. Na osobit način zahvalio je poduzeću „Pokop“ za lijepo uređenje i održavanje groblja, kao i na uslugama koje daju prigodom pokopa te za ovogodišnje uređenje oltara i prezbiterija za slavlje Svete mise.

Pod svečanim Euharistijskim slavljem ministrirali su bogoslovi Nadbiskupijskog bogoslovnog sjemeništa „Redemptoris Mater“.

Na kraju svete Mise kardinal Puljić je predmolio tradicionalno opijelo za sve pokojne. Nakon toga su se svi okupljeni, predvođeni kardinalom Puljićem, uputili na grob Silvija Strahimira Kranjčevića gdje su molili za njegovu dušu. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    25. rujan 2020.

    Videomessaggio Papa Francesco per i 75 anni dell'Onu

Prethodna Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: