Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

4. lipanj 2020.

Vijesti

Sluga Božji Istvan Sandor (1914 - 1953)

Sluga Božji Istvan Sandor (1914 - 1953)

Budimpešta, 18. listopad 2013.

SALEZIJANAC ISTVAN SANDOR - NOVI BLAŽENIK

Kardinal Peter Erdo, nadbiskup Budimpešte, predslavit će Misno slavlje u suslavlju s kardinalom Angelom Amatom u subotu, 19. listopada u Budimpešti

U subotu 19. listopada u Budimpešti će sluga Božji Istvan Sandor (1914-1953), salezijanski redovnički brat iz Mađarske, biti proglašen blaženim. Kardinal Peter Erdo, nadbiskup Budimpešte, predslavit će Misno slavlje u suslavlju sa salezijancem kardinalom Angelom Amatom, prefektom Kongregacije za kauze svetih, koji će pročitati Papin dekret proglašenja blaženim. Slavlju beatifikacije prethodit će molitveno bdjenje, susret mladih i misa zahvalnica. Očekuje se da će na slavljima sudjelovati i general reda Pascual Chavez.

Istvan Sandor rođen je u Solnoku, u Mađarskoj, 26. listopada 1914. godine, u duboko religioznoj kršćanskoj obitelji. Živio je u doba velikih političkih i društvenih prevrata i ratova. Ustrajno je odlazio u franjevačku crkvu gdje je služio kao ministrant i čitač, kazao je u razgovoru za Radio Vatikan kardinal Amato. Ondje su brzo opazili njegovu veliku religioznu istančanost kao i vrsne ljudske kvalitete te su ga usmjerili na Salezijansku kongregaciju. Oduševljen don Boscovim likom, njegovim pedagoškim i pastoralnim metodama te njegovim cjelovitim odgojem mladeži, uz dopuštenje roditelja, ulazi u Institut, prvo kao postulant, a ubrzo zatim ulazi i u novicijat. Kada je komunistički režim započeo s progonima redovnika mladi Ištvan također je bio prisiljen pobjeći i mjesecima se skrivati. Uskoro bježi iz zemlje i zapošljava se u Budimpešti, gdje nastavio apostolat s mladima, svjestan da se bavi – u ono vrijeme – strogo zabranjenom aktivnošću. U ljeto 1952. policija ga je uhitila na radnom mjestu te odvela u zatvor, gdje su ga mučili. Nakon kratkog sudskog postupka, optužen je i osuđen za zavjeru protiv države, te je 18. lipnja 1953. obješen. Nakon pada komunističkog režima, godine 1990., osuda na smrt je poništena, a 1999. godine posthumno mu je nova vlast dodijelila posebnu počast, objasnio je kardinal Amato. Istaknuo je kako taj sluga Božji svima šalje trostruku poruku: vjernost do kraja pozivu, na koji nas Gospodin poziva; zauzetost u odgoju mladih za primjeren evanđeoski život; te primjer vjerodostojnoga svjedočenja Isusa; njegovih riječi ljubavi i nade. Mučenik Istvan nam na proročki način govori o važnosti odgoja mladih, kako bismo se mogli suprotstaviti kulturi protivnoj životnim vrjednotama, ljubavi, radinosti, opraštanju i bratstvu među ljudima, zaključio je kardinal Amato. (kta/ika)
 

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    3. lipanj 2020.

    Il Papa: Abramo ci insegna a parlare con Dio come un figlio al padre

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: