Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

30. rujan 2020.

Vijesti

Klopče kod Zenice, 16. rujan 2013.

ĐAKONSKO REĐENJE, PROSLAVA PATRONA I OBLJETNICA POSVETE CRKVE U KLOPČU

Novog đakona dominikanca fr. Kristijana Gerbica zaredio je biskup Vukšić

Jedina župa u Vrhbosanskoj nadbiskupiji gdje pastoralno djeluju oci dominikanci - zenička župa Uzvišenje sv. Križa u Klopču, imala je razloga za slavlje jer je pored vanjske proslave patrona u nedjelju, 15. rujna vojni ordinarij u BiH mons. dr. Tomo Vukšić, u koncelebraciji s provincijalom Hrvatske dominikanske provincije o. Antom Gabrićem i još 10-ak svećenika, zaredio novog đakona dominikanca fr. Kristijana Gerbica.

Na početku Misnoga slavlja izraze dobrodošlice uputio je župnik domaćin fr. Pero Jurič koji je izrazio svoju radost zbog trostrukog slavlja: vanjske proslave patrona, đakonskog ređenja i šeste obljetnice posvete župne crkve.

U svojoj prigodnoj propovijedi mons. Vukšić je najprije predstavio lik i djelo sv. Dominika, osnivača Reda propovjednika, istaknuvši kako se vrijeme življenja ovoga svetca u mnogomu može usporediti s današnjim vremenom. Ustvrdio je da je tada došlo do naglog buđenja znanja, organiziranja sveučilišta do te mjere da je znanje na mnogim stranama, osobito u urbanim sredinama, postajalo sve više neka vrsta konačnog kriterija dobroga i lijepoga. Posebno je naglasio svečev odnos prema vrjednotama ovoga svijeta rekavši kako je on, kao i još neki njegovi suvremenici, bio zdrava kritika buržoazije koja se u to vrijeme pojavila. „Dominik svojim siromašnim stilom, svojim načinom života, zapravo je bio još jednom kritika ove čudne pojave svojega vremena i to vrlo uspješna, uostalom kao i sv. Franjo i još neki suvremenici iz njegova doba. Ali kakve veze to ima s našim vremenom?“, riječi su biskupa Vukšića koji je dodao: „Dragi vjernici, u ovo doba, osobito u ovim tzv. prijelaznim društvima kao što je ovo, gdje se gotovo niotkud pojavio novi sloj društva, nova buržoazija, društvo je, ako ćemo kazati modernim rječnikom, do te mjere 'tajkunizirano', da taj sloj društva koji je brojčano malen, ali ekonomski snažan, sve više pruža pipke prema različitim razinama ljudskoga i društvenoga života, i pokušava preuzeti moć. Sv. Dominik na razini svojega primjera i stila života postao je još jednom suvremen. Poziva da ovosvjetska moć mora biti oplemenjena dobrotom, u protivnom pretvara se u golu silu i u nadmoć nad onima koji nemaju.“

Nakon propovijedi uslijedio je obred đakonskog ređenja, a ređenik je za svoje redovničko ime odabrao Dominik. Poslije sv. Mise uslijedilo je druženje ispred župne crkve u Klopču, uz kolo i zvuke narodnog melosa.

Fr. Kristijan Dominik Gerbic rođen je 18. svibnja 1978. u Zenici gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Dolazi iz zeničke župe sv. Ilije proroka. Nakon završenog teološkog studija na blagdan Sv. Dominika, 8. kolovoza, u dominikanskom samostanu u Splitu položio je svoje doživotne redovničke zavjete postavši članom Hrvatske dominikanske provincije. (kta/d.k.)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    23. rujan 2020.

    Papa: la tutela della vita sia priorità

Prethodna Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: