Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

1. lipanj 2020.

Izdvajamo

Biskup Franjo Komarica

Biskup Franjo Komarica

Banja Luka, 11. rujan 2013.

Poticaj biskupa Komarica na odazivanje u vezi s predstojećim popisom stanovništva

Mons. dr. Franjo Komarica, biskup banjolučki, 11. rujna 2013. uputio je župnim uredima Banjolučke biskupije i cijeloj javnosti poticaj u vezi s predstojećim popisom stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. koji će se provesti od 1. do 15. listopada 2013. Poticaj biskupa Komarice prenosimo u cijelosti:

Popis stanovništva u jednoj zemlji je prigoda da svaki pripadnik te zemlje pruži dokaz svoga identiteta i legitimiteta. To je potrebno osobito u onom slučaju kada mu se bilo jedno ili drugo dovodi u pitanje, osporava ili onemogućuje.

Mnogi katolici, ne samo s područja Banjolučke biskupije, nego i cijele naše domovine Bosne i Hercegovine (kao i mnogi drugi naši sugrađani) tijekom rata, a onda i u poraću ostali su nažalost, bez nekih od temeljnih ljudskih i građanskih prava.

Među tim pravima je i pravo na svoju imovinu, vlastiti nacionalni identitet, na vlastiti materinski jezik, a u nekim slučajevima i na slobodno ispovijedanje svoje vjere, te pravo biranja svojih političkih predstavnika.

Popis pučanstva, koji će se obavljati od 1. do 15. listopada 2013 prigoda je za svakog pripadnika Katoličke Crkve – koji se nalazi na području Banjolučke biskupije ili koje od drugih nad/biskupija - da jasno izrazi svoj vjerski i nacionalni identitet,kao i da popiše svoju – makar i opustošenu imovinu. Zato je svakako potrebno da svaki katolik obavi svoju moralnu dužnost i odazove se skorašnjem popisu stanovništva.

Mi, članovi Biskupske Konferencije BiH već prije dva mjeseca u zajedničkom apelu pozvali smo svakog katolika da „svjestan svoje temeljne obveze javno i ponosno očituje svoju vjersku pripadnost“ i izjasni se na popisu kao katolik. A časna je obveza ne zanijekati svoj nacionalni identitet i čuvati svoj materinski nacionalni jezik.

Popisati će se svi koji žive na području Bosne i Hercegovine.

Ali, tu mogućnost imaju također i svi drugi katolici odnosno građani iz BiH koji trenutno žive u inozemstvu. Za njih postoji poseban obrazac, koji - osim imena i prezimena, jedinstvenog matičnog broja, općine prebivališta, nacionalnosti, vjeroispovijesti, materinskog jezika - sadrži i pitanje o državi u kojoj se dotična osoba nalazi te o razlogu boravka i dužini boravka u toj zemlji.

I ovom prilikom potičem sve, osobito vas, koji se nalazite izvan svoga rodnog kraja i svoje rodne zemlje Bosne i Hercegovine, da se doista potrudite i prijavite na popis odnosno da dođete do potrebnih obrazaca koje ćete savjesno ispuniti, te da tako,na dostojanstven i miroljubiv način, pokažete svoju ljubav prema svojim vjerskim i nacionalnim korijenima, prema Crkvi svoga rodnog kraja i svojih predaka, kao i svoju dužnost da ponovno dobijete ono što vam je bespravno oduzeto–svoj ljudski,kao i svoj vjerski i nacionalni identitet i legitimitet,svoju očevinu, baštinu i imovinu u svome rodnom kraju.

Pokažimo svi na djelu da smo istinski branitelji i promicatelji istine drevne narodne mudrosti: „Tuđe poštuj, a svoga se ne stidi niti odreci!“

Potičem sve župnike da na prikladan način prenesu ovu poruku svim svojim župljanima u zemlji i inozemstvu, kao i svim drugim zainteresiranim našim sugrađanima.

Banja Luka 11. rujna 2013.

Franjo Komarica,
biskup banjolučki

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    31. svibanj 2020.

    Il Papa prega per popoli indifesi dell’Amazzonia duramente provata dalla pandemia

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: