Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

4. lipanj 2020.

Vijesti

Postira, 29. srpanj 2013.

SPOMEN NA MUČENIČKU SMRT SVEĆENIKA ĐORĐA GOSPODNETIĆA

Na život i djelo ovog svećenika Banjolučke biskupije podsjetio je postirski župnik Ante Jelinčić

U spomen na mučeničku smrt svećenika Đorđa (Jurja) Gospodnetića iz Postira na Braču, svećenika Banjolučke biskupije kojega su 27. srpnja 1941. godine četnici okrutno mučili i ubili, upriličen je u subotu 27. srpnja spomen na toga svećenika pred njegovom rodnom kućom. Postirski župnik Ante Jelinčić podsjetio je okupljene na život i djelo svećenika Gospodnetića koji je rođen 9. siječnja 1910. godine, svećenički red primio je 26. lipnja 1938. dok je za Gospu Karmelsku slavio mladu Misu.

Osvrnuvši se na mučeničku smrt toga svećenika, mons. Jelinčić ustvrdio je da je kao vjeroučitelj i župnik Bosanskoga Grahova u tijeku četničkoga oružanoga ustanka zarobljen, okrutno mučen i stravično ubijen u trideset i prvoj godini života. "U spomen na mučki ubijenoga svećenika uključujemo i sve stradale moleći za njihov mir u Gospodinu. Ujedno molimo i za sve zločince milost Božjega pomilovanja", rekao je postirski župnik.

Pavao Gospodnetić, daljnji rođak ubijena svećenika, navijestio je evanđeoski ulomak i predvodio molitvu odrješenja za sve stradale, pozvavši pritom vjernike na trajno njegovanje spomena prema onima koji su dali život. Položio je, zatim, vijenac podno spomen–ploče na rodnu kuću ubijena svećenika. Kratki spomen program, kojemu je nazočio načelnik Općine Ivan Mihačić, pjevanjem je uveličao mješoviti župni zbor "Karmel" pod ravnanjem Marina Čarge. (kta/ika)g

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    3. lipanj 2020.

    Il Papa: Abramo ci insegna a parlare con Dio come un figlio al padre

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: