Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

4. lipanj 2020.

Vijesti

Nguyên Hoang Duc

Nguyên Hoang Duc

Hanoi, 17. srpanj 2013.

VIJETNAMSKE VLASTI PROTIV BEATIFIKACIJE KARDINALA NGUYÊNA VAN THUÂNA

Glavni svjedok u postupku beatifikacije spriječen je da uđe u zrakoplov kojim je trebao otputovati u Rim na obilježavanje završetka biskupijskoga postupka

Vijetnamske vlasti spriječile su 2. srpnja u hanojskoj zračnoj luci književnoga kritičara Nguyêna Hoang Duca, glavnoga svjedoka u postupku beatifikacije vijetnamskoga kardinala Francoisa-Xaviera Nguyêna Van Thuâna, da uđe u zrakoplov kojim je trebao otputovati u Rim na obilježavanje završetka biskupijskoga postupka.

Prema riječima toga književnog kritičara i nekadašnjega dužnosnika Ureda za vjerska pitanja i javnu sigurnost u razgovoru za vijetnamsku sekciju radijske postaje Radio Free Asia, a kako prenosi agencija AsiaNews, u trenutku kada je u hanojskoj zračnoj luci, predavao kartu, prije ulaska u zrakoplov, rečeno mu je da se ima javiti u prostorije Javne sigurnosti na zračnoj luci. „Niste ovlašteni napustiti zemlju“ – kazao mu je policajac. Na pitanje o razlozima, policajac je odgovorio da samo izvršava naredbe.

Međutim, kako piše AsiaNews, među razlozima je te intervencije granične policije, „neslaganje“ komunističkih vlasti s beatifikacijom kardinala, koji je u svojemu dugom i mučnom životu, 13 godina proveo u komunističkim zatvorima. Taj bi postupak, naime, istaknuo „produženi boravak“ visokog crkvenog dužnosnika u vladinim zatvorima. Potom su uslijedili i drugi razlozi, povezani s „osobom“ književnoga kritičara, nekadašnjega državnog dužnosnika, a danas neovisnoga pisca koji se često kritički osvrće na vlast.

Nguyên Hoang Duc danas je poznat i cijenjen po svojim književnim djelima, ali njegov je život usko povezan sa životom kardinala Van Thuâna. Iz njihova se susreta, naime, rodila i želja za obraćenjem. Po riječima bivšega dužnosnika, „zadivljenoga“ kardinalovom osobom, tri su „čuda“ koja je doživio susrevši kardinala: obraćenje na kršćansku vjeru, ozdravljenje od jedne bolesti, te najavu jednoga budućeg događaja. I upravo put obraćenja na katolištvo, kao i krštenje koje je poslije uslijedilo, ispripovijedani su u tekstu naslovljenom „Put vjere, uz zagovor Francoisa-Xaviera Nguyêna Van Thuâna“. Pripovijest je to koja je pridonijela beatifikaciji vijetnamskoga kardinala, koju vlasti u Hanoiu, međutim, žele spriječiti. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    3. lipanj 2020.

    Il Papa: Abramo ci insegna a parlare con Dio come un figlio al padre

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: