Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

4. lipanj 2020.

Vijesti

Uzdol kod Prozora, 14. srpanj 2013.

VJERNICI PO PETNAESTI PUT KOD GROBA FRA STJEPANA BARIŠIĆA

Euharistijsko slavlje uz koncelebraciju devet svećenika predvodio je mons. dr. Pero Sudar, pomoćni biskup vrhbosanski

U subotu, 13. srpnja, u župi svetoga Ivana Krstitelja Uzdol u mjestu Donja Vast na lokalitetu Purićevina vjernici su se po petnaesti put okupili kod groba ubijenog svećenika fra Stjepana Barišića. Prije i poslije Mise vjernici su u molitvi obilazili fra Stjepanov grob, a bila je i prigoda za pristup sakramentu pomirenja.

Euharistijsko slavlje uz koncelebraciju devet svećenika predvodio je mons. dr. Pero Sudar, pomoćni biskup vrhbosanski. Riječi dobrodošlice i zahvale izrekao je mjesni župnik vlč. Miljenko Džalto. U prigodnoj i nadahnutoj propovijedi biskup Sudar je, nakon nekoliko povijesnih crtica iz života pokojnog fra Stjepana, rekao da će, tko god Isusa Krista bude doslovno slijedio, doživjeti mučeništvo. Kazao je i da dolazak na fra Stjepanov grob, vrelo čvrste snage vjere, ne bi trebao biti gubitak vremena ili teret nego znak kako ono Božje treba biti ispred onoga što je ljudsko. Pozvao je sve nazočne na zahvalnu usrdnu molitvu kako bi poput fra Stjepana i u današnjem vremenu bili što vjerniji Bogu.

Pjevanje tijekom Misnog slavlja animirao je mješoviti župni zbor koji upravo nosi naziv po fra Stjepanu Barišiću. Na kraju Mise dvojica mladomisnika iz župe Prozor vlč. Branko Jurić i vlč. Ivan Karača udijelili su mladomisnički blagoslov te djeci podijelili slatkiše.

Fra Stjepan Barišić rođen je 23. siječnja 1882. u Podhumu u Neretvici od roditelja Stjepana i Jele koji su imali još petero djece. Na krštenju je dobio ime Ivan, a nakon stupanja u redovničku zajednicu franjevaca Bosne Srebrene uzeo je ime Stjepan. Za svećenika je zaređen 1905. godine na Petrićevcu u Banjoj Luci, a obnašao je različite službe u Kreševu, Kraljevoj Sutjesci ... U burnim i teškim vremenima Drugoga svjetskog rata imenovan je župnikom u rodnom Podhumu. Koncem siječnja 1944. godine pripadnici jedne partizanske postrojbe uhitili su ga u župnoj kući i odveli na prostor župe Uzdol u muslimansko selo Kute u kojem se nalazilo zapovjedništvo ove postrojbe i prijeki sud. Ramski partizanski odred i domaći partizani mučili su ga i potom ubili u zaseoku Čorbadžići u Donjoj vasti, 3. veljače 1944. u 63. godini života. Tako je podnio smrt vjeran svetoj katoličkoj vjeri i ljubeći svoj hrvatski narod. Dva mjeseca nakon ubojstva dopustili su da tijelo bude pokopano u šumi pokraj groblja. Nedugo nakon toga vjernici su trajno u tajnosti odlazili na njegov grob i molili, a već dvanaestu godinu za redom narod Uzdola i cijele Rame organizirano posjećuje grob fra Stjepana Barešića. Na tom mjestu, gdje je bio samo križ, župna zajednica je napravila oltarnu ploču i spomenik. Ostaci fra Stjepanova habita svake godine budu izloženi kod njegova groba u Purićevini. (kta/m.r.)

Foto: web stranica župe Uzdol

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    3. lipanj 2020.

    Il Papa: Abramo ci insegna a parlare con Dio come un figlio al padre

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: