Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

28. rujan 2020.

Vijesti

Groblje u Gumjeri

Groblje u Gumjeri

Banja Luka, 12. srpanj 2013.

BISKUP KOMARICA U KANONSKOM POHODU ŽUPI PRNJAVOR

U župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Prnjavoru biskup Franjo Komarica je predvodio koncelebrirano Misno slavlje

U četvrtak, 11. srpnja biskup banjolučki mons. dr. Franjo Komarica boravio je u kanonskom pohodu župi Prnjavor. U pratnji domaćeg župnika i ujedno dekana prnjavorskog dekanata mons. Vlade Lukende, osobnog tajnika vlč. Ante Vidovića i dvojice vijećnika obišli su i sjedišta nekadašnjih župa u okolini Prnjavora, Gumjere i Devetine.

Na temeljima župnih crkava i na grobljima tih dvaju župa koje su iseljavanjem – poglavito poljskih – katolika nakon II. svjetskog rata zapravo ugasle, zajedno su se pomolili za pokojne župljane i njihove župnike, kao i za žive potomke tih župljana.

U župi Gumjera bili su i na mjestu mučeničke smrti domaćeg mladog župnika vlč. Ante Dujlovića, ubijenog točno prije 70 godina, 11. srpnja 1943., kojeg njegovi župljani i njihovi potomci u poljskoj župi Očice časte kao mučenika, a pokrenut je i pripravni postupak za njegovo proglašenje blaženim. Na svečano obilježavanje 70. obljetnice tog svećenika-mučenika otišla je u Poljsku delegacija Banjolučke biskupije.

U župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Prnjavoru, biskup Komarica je predvodio koncelebrirano Misno slavlje. Zajedno s okupljenim vjernicima zahvaljivao Bogu za dar postojanosti u vjeri sadašnjih župljana kao i za sve preminule župljane i župnike te i svih okolnih župa koje su uništene: Šibovska, Rakovac, Kunova, Novi Martinac, Gumjera, Devetina i Stara Dubrava. Pohvalio je župnika i župljane, a osobito Župno pastoralno i Župno ekonomsko vijeće za veliki trud oko obnavljanja čak šest filijalnih crkava koje su u proteklom ratu bile porušene, te oko aktualnog obnavljanja župne crkve. Obodrio ih je da se još više molitveno povežu, kako Božji blagoslov ne bi izostao i u životu mladih generacija te župe. (kta/tabb)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    25. rujan 2020.

    Videomessaggio Papa Francesco per i 75 anni dell'Onu

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: