Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

30. rujan 2020.

Vijesti

Kakanj, 1. srpanj 2013.

NUNCIJ PEZZUTO UZVELIČAO PROSLAVU PATRONA ŽUPE KAKANJ

Župska zajednica je na poseban način proslavljala svoj patron, a slavlje je svojim dolaskom uzveličao apostolski nuncij u BiH nadbiskup Luigi Pezzuto

U subotu, 29. lipnja na svetkovinu apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla u kakanjskoj župi je bilo izuzetno svečano. Župska zajednica je na poseban način proslavljala svoj patron, a slavlje je svojim dolaskom uzveličao apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Luigi Pezzuto u pratnji savjetnika nuncijature mons. Josepha Arshada. Nadbiskupa Pezzuza su ispred župnog ureda dočekali župnik dekan Sutješkog dekanata preč. Marijan Marijanović i najmlađi u narodnim nošnjama kakanjskog kraja.

Prije početka koncelebriranog Misnog slavlja nadbiskup Pezzuto je ispred crkve i slike sv. Petra blagoslovio okupljene vjernike te se rukovao sa svim mladima koji su bili u narodnim nošnjama. Vjernike je pozdravljao na talijanskom i hrvatskom jeziku.

Na početku Mise u hodočasnicima i župljanima ispunjenoj crkvi nazočnima se obratio preč. Marijanović, koji je pozdravio nadbiskupa Pezzuta, svećenike koncelebrante među kojima su između ostalih bili mons. Petar Jukić, pročelnik katehetskog ureda, a nekadašnji dugogodišnji kakanjski župnik i dr. Mirko Šimić, direktor Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije, vjernike i hodočasnike te prijatelje kakanjske župe iz Italije koji već godinama donacijama pomažu izgradnju pastoralnog centra. Nazočni su bili gradonačelnik Valdastica iz talijanske regije Vicenca te dr. Sante Bressan predsjednik udruženja Insieme per Sarajevo kao i članovi fondacije CariVerona koji materijalno i novčano pomažu BiH.

Vjernicima se potom obratio i nadbiskup Pezzuto koji je izrazio veliko zadovoljstvo ljepotom kakanjske crkve te brojem mladih u narodnim nošnjama naglašavajući da je jaka samo ona crkva koja ima mladost.

U svojoj propovijedi nuncij Pezzuto je govorio o sv. Petru i Pavlu i tako se vraćao na izvorište kršćanske vjere. Govoreći o važnosti dvojice svetaca koje slavimo u isti dan nadbiskup Pezzuto je između ostalog rekao: „Kada kažemo da se ovdje u Kaknju nalazi jedna Katolička crkva, kao i bilo gdje u svijetu to možemo zahvaliti sv. Petru i Pavlu. Vjera je Božji dar , ali nam je prenesena preko apostola. Onu vjeru koju imamo danas je vjera svih apostola, ali posebno sv. Petra i Pavla“.

Misno slavlje je uzveličao župski zbor svojim pjevanjem. Nakon Svete mise upriličeno je narodno veselje u dvorištu župnog ureda, a u još nedovršenom pastoralnom centru je organizirana zakuska. (kta/kt)

Foto: Zvonimir Ćorić


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. rujan 2020.

    Il Papa prega per la pace nel Caucaso

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: