Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

23. veljača 2020.

Vijesti

Dragunja kod Tuzle, 13. svibanj 2013.

PROSLAVLJEN PATRON ŽUPE DRAGUNJA

Svečanu Euharstiju predslavio je generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. mr. Luka Tunjić uz suslavlje devetorice svećenika

U nedjelju, 12. svibnja 2013. župa sv. Leopolda Bogdana Mandića u Dragunji kod Tuzle svečano je proslavila svoj patron. Na svečanom Misnom slavlju župljanima Dragunje pridružili su se i župljani susjednih župa tuzlanskog kraja na čelu sa svojim župnicima.

Svečanu Euharstiju predslavio je generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. mr. Luka Tunjić uz suslavlje devetorice svećenika. Dobrodošlicu svećenicima, sestrama Kćeri Božje ljubavi te svim okupljenim vjernicima uputio je župnik vlč Perica Majić. Poseban pozdrav uputio je Katedralnom mješovitom zboru „Josip Stadler“ iz Sarajeva na čelu s vlč. Markom Stanušićem.

U prigodnoj propovijedi mons. Tunjić je pojasnio da proslaviti patron znači okupiti se na molitvu i Misno slavlje te se uteći u zagovor nebeskom zaštitiniku moleći da se vlastitim životom može nasljedovati Isusa Krista. Navodeći konkretne primjere iz kršćanskog života u tuzlanskom kraju, pozvao ih je da upoznaju svoju vjeru te da je snaže molitvom i sudjelovanjem u liturgijskim slavljima, a osobito na nedjeljnoj Svetoj misi. Napominjući kako se na zemlji toliko toga promijenilo u posljednjih stotinu godina i da se puno toga razvilo i izgradilo, naglasio je kako je nužan i čovjekov rast u vjeri i na duhovnom planu. Poseban naglasak stavio je na potrebu da u sakramentalnim slavljima ne prevladaju samo običaji nego da to bude istinski izraz vjere koja bi trebala prožimati cjelokupan kršćaninov život.

Mons. Tunjić se u drugom dijelu homilije osvrnuo na život i lik sv. Leopolda opisujući ga kao velikana vjere iako nije imponirao svojim vanjskim izgledom. Navodeći kao primjer da svaki stroj na struju može raditi samo ako je spojen na izvor energije, kazao je da je i sv. Leopold bio trajno povezan s Bogom pa je tako mogao i činiti dobra djela u skladu s Božjim Duhom i Božjim zapovijedima. Potaknuo je sve nazočne da, poput sv. Leopolda, budu trajno povezani s Isusom Kristom kako bi mogli rasti u vjeri i biti svjedoci Kristove ljubavi u svijetu.

Na kraju Mise župnik Majić je zahvalio svima na sudjelovanje te osobitu zahvalnost izrazio onima koji su dali svoj doprinos u proslavi patrona župe. „Vaše sudjelovanje prilikom slavlja našeg nebeskog zaštitnika sv. Leopolda jest molitva za ovu župu, ali i svjedočenje zajedništva. U vremenu, kada i vjera i zajedništvo trpe, pozivam vas da, zajedno sa svima nama svećenicima, uputimo molitvu za oživljavanje vjere kako u puku ovoga kraja kojem smo poslani, a tako i u nama samima“, kazao je župnik Majić pozivajući sve na druženje nakon Mise. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. veljača 2020.

    Sette giorni con Francesco

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: