Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

4. travanj 2020.

Vijesti

Banja Luka, 13. svibanj 2013.

PREDSTAVLJENA SABRANA DJELA IVANA MERZA I PREMIJERNO PRIKAZAN FILM O IVANU MERZU

U organizaciji Europske akademije Banjolučke biskupije

U srijedu, 8. svibnja u organizaciji Europske akademije Banjolučke biskupije predstavljena su tri sveska Sabranih djela Ivana Merza i premijerno je prikazan dokumentarni film o Ivanu Merzu. Sabrana djela je predstavio o. Božidar Nagy, postulator kanonizacije bl. Ivana Merza.

Na početku se nazočnima obratio vlč. Ante Vidović, voditelj Europske akademije koji je predstavio o. Nagya, te predstavio tijek programa.

Potom je nazočne pozdravio banjolučki biskup mons. dr. Franjo Komarica, koji je između ostaloga rekao: „Prije punih 10 godina na današnji dan, 8. svibnja 2003., na ovom mjestu sam održao konferenciju za tisak, na kojoj sam prvi puta službeno objavio vijest da će tadašnji nezaboravni papa – u međuvremenu blaženi Ivan Pavao II. posjetiti Banju Luku 22. lipnja iste godine. Pročitao sam pred okupljenim novinarima tekst službenog priopćenja iz Vatikana koje nam je stiglo preko Apostolske nuncijature u Sarajevu.

Nakon toga su – osobitim Božjim darom – nama i mnogima drugima ne samo u domovini nego i diljem svijeta uslijedila mnoga radosna događanja vezana uz izuzetnu osobu člana Katoličke Crkve, koju je u njegovom rodnom gradu podigao na čast oltara jedan drugi, također izvanredan član Crkve našeg vremena – Kristov namjesnik na zemlji Blaženi Ivan Pavao II.

Zaredale su mnogobrojne svečanosti u čast najmlađeg blaženika iz hrvatskog naroda, prvog iz BiH i prvog vjernika-laika. Pisani su o njemu novi članci, skladane nove skladbe, priređivane svečane akademije, sagrađene nove crkve, otvorene škole i školski centri koji nose njegovo ime i mnogo toga još... Novi blaženik je postavljan za uzor – katoličkim laicima – osobito mladima – ne samo od strane mnogih propovjednika, svećenika, biskupa i kardinala, nego i – najslužbenije – od nasljednika pape Ivana Pavla II., pape Benedikta XVI. Njegova duhovna veličina je kroz prošlih 10 godina proširena diljem svijeta, od Južne Amerike do azijskog Dalekog Istoka.“

Potom je o. Božidar Nagy predstavio tri sveska Sabranih djela bl. Ivana Merza, te istaknuo da se planira izdati ukupno deset svezaka. U svom izlaganju o. Nagy je rekao da je blaženi Ivan Merz (1896. – 1928.) tijekom kratka zemaljskog života ostavio nam opsežnu pisanu baštinu. Njegova beatifikacija 22. lipnja 2003. u Banjoj Luci, kada ga je papa Ivan Pavao II. uzdigao na oltar kao blaženika Katoličke Crkve, pobudila je za njegov lik i djelo veliko zanimanje kako u domovini, tako i po svijetu. Pokazala se stoga žurna potreba da se što prije započne s izdavanjem njegovih Sabranih djela. Tematike koje donose Sabrana djela bl. Ivana Merza su: književnost, liturgija, katoličke organizacije, Katolička akcija, Rim – papinstvo, Lurd – Marija, teme iz kršćanskog morala, tjelesni odgoj te ostali vjerski sadržaji.

Nakon toga je premijerno prikazan dokumentarni film redatelja Jakova Sedlara o životu, djelovanju i poruci bl. Ivana Merza, pod nazivom „Ivan Merz - život za ideale“, koji je snimljen o desetoj obljetnici beatifikacije. (kta/tabb)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    4. travanj 2020.

    Santa Marta, 04 aprile 2020, Papa Francesco

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: