Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

4. lipanj 2020.

Najave

Zagreb, 11. svibanj 2013.

Središnja komemoracija na Bleiburškom polju

Misno slavlje ove godine predvodi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić

Pod pokroviteljstvom desetak županija, gradova i općina iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te hrvatskih iseljeničkih zajednica komemoracija povodom 68. obljetnice Bleiburške tragedije održat će se u subotu 11. svibnja na Bleiburškom polju u Austriji.

Misno slavlje s početkom u 12.25 sati predvodi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

Misi prethodi molitva koja će se u 11 sati održati kod hrvatskog groba na mjesnom groblju u Unterloibachu, a oko 11.20 sati krenut će procesija od groblja prema Bleiburškom polju. Izravan prijenos na Hrvatskoj televiziji i Hrvatskom katoličkom radiju započinje u podne. Nakon hrvatske himne „Lijepa naša", riječ pozdrava u ime pokrovitelja okupljenima će uputiti župan virovitičko-podravski Tomislav Tolušić. Slijedi pozdravni govor potpredsjednika pokrajinskog parlamenta u Klagenfurtu Josefa Lobniga. Po završetku mise bit će izrečena molitva za žrtve Beliburške tragedije islamske vjeroispovijesti, a potom i pozdravni govor izaslanika Parlamentarne skupštine BiH i zastupnice u austrijskom saveznom parlamentu i potpredsjednice udruge Prognanih folksdojčera u Austriji Anneliese Kitzmueller, te na kraju obraćanje predsjednika Počasnog bleibuškog voda. Program obilježavanja obljetnice tragedije završit će polaganjem vijenaca.

Počasni bleibuški vod je i ove godine osigurao autobuse za besplatan prijevoz hodočasnika. Autobusi polaze 11. svibnja između 5 i 6 sati s prvog perona na Autobusnom kolodvoru u Zagrebu. Organizatori preporučuju svima koji su u mogućnosti da se na komemoraciju upute u osobnom aranžmanu. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    3. lipanj 2020.

    Il Papa: Abramo ci insegna a parlare con Dio come un figlio al padre

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: