Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

4. lipanj 2020.

Vijesti

Radošić, 2. travanj 2013.

MOLITVA I MISNO SLAVLJE ZA POGINULE HRVATSKE BRANITELJE I SVE ŽRTVE KEVINE JAME

Molitvu na Malački i Misno slavlje predvodio je biskup Tomo Vukšić

Na Uskrsni ponedjeljak, 1. travnja 2013. spomen obilježje poginulih hrvatskih branitelja započelo je molitvom i odrješenjem za sve poginule branitelje Kaštela i kaštelanske zagore u 10 sati na Malački. Fra Domagoj Runje, župnik i profesor na KBF-u u Splitu, pozdravio je na početku mons. dr. Tomu Vukšića, vojnog ordinarija u Bosni i Hercegovini, gvardijana samostana Gospe od Zdravlja u Splitu, roditelje poginulih branitelja i klapu Sveti Juraj. Molitvu na Malački i Misno slavlje za poginule hrvatske branitelje i sve nevine žrtve II. svjetskog rata Kevine jame u župnoj crkvi Sv. Jure u župi Radošić u 11 sati predvodio je biskup Vukšić.

Na početku Misnog slavlja, nakon pozdrava župnika fra Domagoja, biskup Vukšić je pozdravio sve prisutne i rekao da je Uskrsni ponedjeljak dan izvora vjere za svakog čovjeka i cijeli ljudski rod jer ispovijedamo dvije istine. Prva, vjerujemo da je Isus Krist treći dan uskrsnuo od mrtvih, a druga, vjerujemo u uskrsnuće tijela i život vječni. Biskup Vukšić je potom istakao kako se na današnji dan sjećamo svih kojima je nepravedno oduzet život i pozvao na molitvu da ugledaju svjetlo uskrsnuća.

Na početku propovijedi biskup Vukšić je istakao da su vjernici od Cvjetnice do Uskrsa, podsjećani kršćanskom memorijom i hranjeni dubokom vjerom, obilježavali događaje iz posljednjih dana Kristova zemaljskoga života. U njima su se pojavili skoro svi mogući likovi: obraćenici, izdajice, zločinci, kolebljivci, karijeristi, dobrotvori, ljudi bez savjesti, heroji, školovani, primitivni, vojnici, civili, državna vlast, vjerski poglavari, pošteni, zlobni, žene, muškarci, razdražena masa, solidarni, razbojnici, obraćenici, misleći pojedinci i - Bogočovjek.
Sve se zbilo između dva trijumfa: Kristova trijumfalnoga ulaska u Jeruzalem i njegova još trijumfalnijega ulaska u nebeski Jeruzalem. Svi događaji između ta dva Kristova trijumfa daju se svesti na dva uzroka: Misterij ljudske nedosljednosti; Misterij Kristove vjernosti.
Suđenje protiv Isusa i njegova povijesna muka su završili: svi njegovu tužitelji su umrli; svjedoka odavno više nema; sudac je napustio sudnicu; ni svjetine ni Pilata više nema; Isus je čak uskrsnuo. Međutim, proces protiv mističnoga Isusa se nastavlja. Krist biva suđen ponovno: u svakom pojedinom čovjeku koji trpi, u svakom gladnom, utamničenom, golom, bosom, bolesnom, nepismenom, svakom kome je nepravda nanesena, u svakom pojedinom prepuštanju grijehu.
To možemo primijeniti također na tragične događaje koji su razlog našega današnjeg okupljanja. To jest, također u onima koji su ovdje nepravedno ubijeni, ubijen je Isus sam. Ovo treba vidjeti kao jednu od postaja križnoga puta kojim ide zajednica Kristovih vjernika - Njegovo Mistično tijelo, koje je Crkva. I na ovom mjestu pojavili su se također različiti likovi i profili ljudi. Vrlo slično kao na Isusovu križnom putu. Zato i danas, kao i onda, Isus moli Nebeskoga Oca da počiniteljima zla oprosti jer - pomućene pameti kakvi su bili, nisu znali što su činili. Ta molitva oslobađa od mržnje, od napasti da se za zlo uzvrati zlom, i da se tako postane jednak zločincima. Oproštenje je duhovna, subjektivna stvarnost, stvar čovjekove nutrine i osjećanja. To je stanje duševne slobode koja ne dispenzira državnu vlast od provođenja zakona i primjene pravde na vanjskom području.
Na kraju je biskup Vukšić završio tekstom apostola Petra: „Blagoslovljen Bog i Otac Gospodina našega Isusa Krista koji nas po velikom milosrđu svojemu uskrsnućem Isusa Krista od mrtvih nanovo rodi za životnu nadu, za baštinu neraspadljivu, neokaljanu i neuvelu, pohranjenu na nebesima za vas, vas koje snaga Božja po vjeri čuva za spasenje, spremno da se objavi u posljednje vrijeme. Zbog toga se radujte, makar se sada možda trebalo malo i žalostiti zbog različitih kušnja: da prokušanost vaše vjere - dragocjenija od propadljivog zlata, koje se ipak u vatri kuša - stekne hvalu, slavu i čast o Objavljenju Isusa Krista. Njega vi ljubite iako ga ne vidjeste; u njega, iako ga još ne gledate, vjerujete te klikćete od radosti neizrecive i proslavljene što postigoste svrhu svoje vjere: spasenje duša“ (1 Pt 1,3-9).

Na kraju Misnog slavlja fra Domagoj je zahvalio biskupu Vukšiću, prenio pozdrave šibenskog biskupa Ante Ivasa, zahvalio svećenicima i klapi Sveti Juraj. Posebno je pozdravio roditelje, braću, sestre i prijatelje nepravedno ubijenih žrtava. Zahvalio je civilnim vlastima među kojima su bili župan Splitsko-dalmatinski, gradonačelnik Kaštela i načelnik Lećevice.

Na kraju je bila molitva i odrješenje za sve nevine žrtve II. svjetskog rata Kevine jame. gdje je molitvu u 12 sati predvodio je biskup Vukšić. (kta/franjevci-split)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    3. lipanj 2020.

    Il Papa: Abramo ci insegna a parlare con Dio come un figlio al padre

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: