Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

4. lipanj 2020.

Vijesti

Goražde, 6. ožujak 2013.

HODOČAŠĆE DRINSKIM MUČENICAMA IZ SPLITA

Na obali rijeke Drine upriličen je simboličan čin polaganja svijeća i bacanja ruža u rijeku, te zagovorna molitva vjerničke skupine Mučenicama

Skupina od 48 vjernika iz župe Gospa od Ružarija u Splitu, predvođena dominikancem o. Petrom Galićem i Tomislavom Biukom, hodočastila je u Goražde na mjesto mučeničke smrti blaženih sestara Kćeri Božje ljubavi poznatih kao Drinske mučenice. Hodočasnici su na putu iz Splita pohodili Travnik te u povratku Sarajevo, Mostar i Međugorje. Poticaj na ovo hodočašće bilo je nedavno hodočasničko putovanje stopama Drinskih mučenica dominikanskih sjemeništaraca i krizmanika iz te župe koje su također vodili fra Petar Galić i Tomislav Biuk.

Hodočasnici su u Travniku, predvođeni župnikom župe Pećine kod Novog Travnika don Donaldom Markovićem, posjetili Katolički školski centar „Petar Barbarić“ i Nadbiskupsko sjemenište te se upoznali s poviješću djelovanja Nadbiskupske gimnazije kao najstarije školske ustanova tog tipa u ovom dijelu Europe.

Na putu prema Goraždu hodočasnicima se priključila s. Davorka Šarić iz Sarajeva koja je ih je pobliže upoznala s „kalvarijom“ koju su proživjele Drinske mučenice dok su ih oružnici po dubokom snijegu vodili s Pala do Goražda. Tijekom puta poseban dojam na sve vjernike ostavilo je zajednička pobožnost Križnog puta Drinskih mučenica. U Goraždu na mjestu mučeničke smrti blaženih Drinskih mučenica dobrodošlicu hodočasnicima izrazili bivši i sadašnji ravnatelji Osnovne škole „Husein ef. Đozo“ te im progovorili o gradu Goraždu, bivšoj vojarni a sadašnjoj školi u koju su dovedene Drinske mučenice i pred kojom su ubijene i bačene u rijeku Drinu. Hodočasnici su na obali rijeke simbolično upalili svijeće i bacili ruže u rijeku Dinu koja je grob Dinskih mučenica, a zajedno je izmoljena i zagovorna molitva ovim blaženicama od kojih su dvije rođene u današnjoj Hrvatskoj, dvije u Sloveniji, a jedan u Austriji.

Hodočasnici su u Sarajevu slavili Svetu misu u crkvi Kraljice Svete krunice koja se nalazi u sklopu samostanskog zdanja Kćeri Božje ljubavi i Zavoda Sv. Josipa gdje je smješten Katolički školski centar „Sveti Josip“. Domaćin u Katoličkom školskom centru bio je vlč. Mario Ćosić, a sestra Antonija Lučić je hodočasničku skupinu upoznala s poviješću spomenute crkve i s životom utemeljiteljice reda. Tijekom boravka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, hodočasnici su imali prigodu prošetati gradom i vidjeti neke njegove znamenitosti.

Hodočasnici su u Mostaru slavili Svetu misu u franjevačkoj i župnoj crkvi sv. Petra i Pavla, a potom su navratili i u Međugorje. Svratili su i u mjesto Gorica u općini Grude te posjetili crkvu Svetog Stjepana gdje im je domaćin bio fra Nikola Spužević. Hodočašće je proteklo u ozračju molitve i istinske pobožnosti, a poseban dojam na hodočasnike ostavila je gostoljubivost ljudi koje su susreli tijekom svog putovanja. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    3. lipanj 2020.

    Il Papa: Abramo ci insegna a parlare con Dio come un figlio al padre

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: