Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

26. lipanj 2019.

Izdvajamo

Sarajevo, 12. veljača 2013.

Nastupni govor nuncija Pezzuta na predaji akreditiva predsjedatelju Radmanoviću

Novoimenovani apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Luigi Pezzuto, 12. veljače predao je akreditive predsjedatelju Predsjedništva Bosne i Hercegovine g. Nebojši Radmanoviću. Donosimo u cijelosti nastupni govor nuncija Pezzuta:

Vaša ekscelencijo, gospodine Predsjedatelju!

Osjećam se počašćenim i povlaštenim što mogu Vašoj ekscelenciji kao predsjedatelju Predsjedništva Bosne i Hercegovine predati Pismo kojim me Sveti Otac Benedikt XVI. imenuje apostolskim nuncijem u ovoj državi. U isto vrijeme predajem Vam Pismo opoziva za moga cijenjenog predšasnika.

S radošću izručujem pozdrave i dobre želje Svetog Oca Benedikta XVI. Vašoj ekscelenciji, gospodi Bakiru Izetbegoviću i Željku Komšiću, visokim predstavnicima Bosne i Hercegovine, političkim i religijskim čelnicima i svima građanima. Papa zaziva Božji blagoslov na sve.

Gospodine Predsjedatelju, želim započeti s radošću ovu važnu misiju koju mi je povjerio Papa. S radošću zato što je Bosna i Hercegovina poznata i cijenjena kao raskrižje različitih naroda, kultura i religija koje su je učinile simbolom multietničnosti, mirnog suživota i međusobnog poštovanja.

Tragični događaji nedavne prošlosti potiču na ponovno otkrivanje, s povjerenjem i optimizmom, velikih vrijednosti mira i pomirenja pod vidom nepristrane pravde na koju svi imaju pravo. Papa preko svoga predstavnika želi da do svih dopre riječ podrške, nade i ohrabrenja radi nastavka odlučnog i stalnog hoda prema pomirenju, građanskom suživotu te materijalnoj, moralnoj i duhovnoj obnovi zemlje i njezinih institucija, kako bi svakom ljudskom biću bilo osigurano poštovanje i temeljna ljudska prava osobe. Njegova svetost želi da se svi, koji su morali napustiti zemlju za vrijeme bolnih događaja, mogu vratiti u svoja mjesta porijekla i u svoje kuće, uz zagarantiranu sigurnost. Nadam se da će sadašnja politička spremnost donijeti dobre plodove u rješavanju problema izbjeglica.

Sveta Stolica promatra BiH s posebnom pozornošću, jer ova zemlja sačinjava jedinstveno susretište civilizacija i religija koje donosi bogatstvo tradicija i kultura. Takva posebna pozornost Svete Stolice dovela je do uspostave formalnih diplomatskih odnosa s BiH već 1992. Zatim je došao rat, a s njime je počela veoma intenzivna aktivnost pape Ivana Pavla II. u prilog BiH. Nakon rata, Sveta Stolica nastojala je davati svoj doprinos izgradnji pravednog mira i napretku ovih zajednica. U tom kontekstu dogodila su se dva pohoda Ivana Pavla II. te posjeti visokih vatikanskih dostojanstvenika. U tom svjetlu mogu se razumjeti i Temeljni ugovor (2006.-2007.) te Ugovor o vojnom ordinarijatu (2010.) koji, između ostaloga, doprinose uzdizanju slike o BiH pred međunarodnom zajednicom.

Sveta Stolica izbliza prati, cijeni i podupire stalno učvršćenje procesa mira, poštovanja prava svakog pojedinog građanina te posebno usmjeravanje BiH prema uključenju u Europu. Katolička crkva u Bosni i Hercegovini, koju predvode hrabri i revni biskupi, sa svoje strane i nadalje će uspješno i lojalno pridonositi postizanju općeg dobra. Uvjeren sam da će odnosi prijateljstva, koji veoma sretno postoje između Bosne i Hercegovine i Svete zemlje, napredovati u godinama koje predstoje.

Na početku svoje misije osjećam dužnost da izrazim svoju zahvalnost vlastima i građanima ove voljene zemlje za srdačno gostoprimstvo koje mi iskazuju. Na kraju, molim da Svemogući Bog blagoslovi Vašu ekscelenciju i sve građane Bosne i Hercegovine.

Od srca Vam zahvaljujem, gospodine Predsjedniče!

(S talijanskog preveo dr. Mato Zovkić)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    23. lipanj 2019.

    Papa Francesco - Santa Messa e Processione

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: