Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

26. lipanj 2019.

Izdvajamo

Sarajevo, 10. veljača 2013.

Novom nunciju u BiH priređena srdačna dobrodošlica

U sarajevskoj zračnoj luci, u nedjelju 10. veljače 2013. priređen je srdačan doček novom apostolskom nunciju u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori nadbiskupu Luigiju Pezzutu (Luiđi Pecuto) prigodom njegova dolaska u Bosnu i Hercegovinu. Odmah po izlasku iz zrakoplova riječi dobrodošlice uputili su mu nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. dr. Franjo Komarica te dosadašnji otpravnik poslova Apostolske nuncijature mons. Joseph Arshad. Potom su mu u holu zračne luke dobrodošlicu zaželjeli franjevački provincijali Franjevačke provincije Bosne Srebrene i Hercegovačke franjevačke provincije fra Lovro Gavran i fra Ivan Sesar kao i sve četiri provincijalne glavarice u Bosni i Hercegovini: Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije s. Ivanka Mihaljević, predsjednica Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica u BiH, sestara Služavki Malog Isusa Provincija Bezgrješnog začeća BDM s. Admirata Lučić, sestara Milosrdnica svetog Vinka Paulskog Provincije Majke Divne s. Terezija Karača i Školskih sestara franjevki Hercegovačke provincije s. Franka Bagarić. Dobrodošlicu nunciju Pezzutu izrazili su delegat biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog mons. dr. Ratka Perića don Stipe Gale, vicerektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa zajedno s rektorom preč. Marko Zubakom, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. mr. Luka Tunjić, dekan sarajevskog dekanata preč. Pavo Šekerija i generalni tajnik Biskupske konferencije BiH mons. Ivo Tomašević.

Bogoslovi Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa „Redemptoris Mater“ (Majka Otkupiteljeva), kojima se priključilo nekoliko obitelji koje u Sarajevu žive u skladu s dekretom „Missio ad gentes“ (poslanje k narodima), zapjevali su pjesmu „Blagoslovljena si ti, Marijo“ na hrvatskom i talijanskom jeziku u znak dobrodošlice novom Nunciju. Djevojčica Marija Popić i dječak Marko Slišković iz Stadlerovog dječjeg doma „Egipat“ u Sarajevu, koji vode sestre Služavke Malog Isusa, predali su cvijeće novom nunciju Pezzutu.

Riječi iskrene dobrodošlice u Bosnu i Hercegovinu, u ime biskupa Komarice i svećenika, redovnika, redovnica, bogoslova, vjernika i u svoje ime izrekao je kardinal Puljić. „Crkva Katolička u Bosni i Hercegovini Vas s radošću prima kao ispruženu ruku Svetog Oca Benedikta XVI. Vaša prisutnost i Vaš rad u ovoj zemlji u ime Pape bit će ohrabrenje i poticaj nama svima u ovoj zemlji da živimo i opstanemo kao Kristovi vjernici, živa Crkva“, kazao je kardinal Puljić izražavajući radost i želju da nunciju Pezzutu bude ugodan boravak u Bosni i Hercegovini. Također je kazao da se posebno raduje i zato što će novi Nuncij nastaviti ondje gdje stao bivši Nuncij kada je riječ o provođenju Temeljnog ugovora između Svete Stolice i Bosne i Hercegovine.

U svom obraćanju nuncij Pezzuto je kazao da prenosi blagoslov i ljubav Svetog Oca ističući da njegova nazočnost u Bosni i Hercegovini ima samo karakter posredništva. Kazao je kako je siguran da će iza njegove osoba i djelovanja znati vidjeti djelovanje samog Pape. „Sveopća Crkva želi biti prisutna u svakom narodu i svakoj zemlji“, kazao je nuncij Pezzuto zahvaljujući za vrlo srdačan doček. „Vani je snijeg i hladno, ali ovdje je tako toplo i srdačno“, rekao je nuncij Pezutto istaknuvši kako vidi određenu povezanost između Latinske Amerike, odakle dolazi, i ljudskosti, blizine i ljudske topline kojom je dočekan u Bosni i Hercegovini. „Ovaj znak prijateljstva je ohrabrenje za sve ono što bih želio i što ću moći učiniti za vas“, riječi su nuncija Pezzuta koji je istaknuo da otvara ne samo svoje srce nego i vrata Apostolske nuncijature svima koji imaju potrebu razgovarati te povjeriti mu svoje brige i poteškoće. „Rado ću primiti sve one koji mi se obrate“, zaključio je nuncij Pezzuto.

Obraćajući se nazočnim novinarima, nuncij Pezzuto je iskazao otvorenost za sve kulture i sve religije te poštovanje i otvorenost za dijalog sa svakom osobom onakvoj kakva jest jer u svakoj osobi gleda sliku Božju i sliku Sina Božjega. „Ova vizija nadilazi ljudsku osobu i osnažuje njezino dostojanstvo. Vidjeti Boga u osobi znači ojačati je u ljudskosti i poštovanju koje se treba imati prema svakoj osobi“, kazao je nuncij Pezzuto ističući da u tom duhu, u ime Svetog Oca, dolazi u Bosnu i Hercegovinu s puno radosti i spremnosti služiti. „Mi smo svi – kardinali, biskupi, svećenici…- sluge Božje, a to služenje ide preko služenja čovjeku“, naglasio je nuncij Pezzuto podsjećaju na riječi blaženog Ivana Pavla II. da je čovjek put Crkve i da je služenje čovjeku najizravniji put k Bogu odnosno put služenja Bogu. Zahvalio je i predstavnicima medija za pozornost koju posvećuju društvu i Crkvi. „Neka Bog blagoslovi ovu zemlju i ljude koji u njoj žive i rad koji namjeravamo poduzeti ispunjavajući poslanje u zajedništvu s partikularnom Crkvom u Bosni i Hercegovini i u dijalogu i skladu s predstavnicima vlasti u BiH“, rekao je nuncij Pezzuto.

Nakon dočeka u zračnoj luci nuncij Pezzuto je pozvao na zajedničko druženje u Apostolsku nuncijaturu.

Jednog od narednih dana u tjednu nakon dolaska nuncij Pezzuto će predati vjerodajnicu predsjedatelju Predsjedništva Bosne i Hercegovine gospodinu Nebojši Radmanoviću.
U subotu 16. veljače u 11 sati u prostorijama Svećeničkog doma Vrhbosanske nadbiskupije Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine organizirat će, u znak dobrodošlice, svečano primanje u čast novog Apostolskog nuncija u Bosni i Hercegovini.

U nedjelju 17. veljače u 10.30 sati u sarajevskoj katedrali Srca Isusova novi apostolski nuncij Luigi Pezzuto predvodit će Svetu misu u zajedništvu s nadbiskupom metropolitom vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem i ostalim biskupima.
Sveti Otac Benedikt XVI. imenovao je 17. studenog 2012. nadbiskupa Luigija Pezzuta apostolskim nuncijem u Bosni i Hercegovini i u Crnoj Gori.

Mons. Luigi Pezzuto rođen je 30. travnja 1946. godine u Squinzanu (Skvincano) u Italiji. Za svećenika je zaređen 25. rujna 1971. godine, doktor je teologije. U diplomatskoj službi Vatikana je od 1. travnja 1978. godine i službovao je u Papinskim predstavništvima u: Gani, Paragvaju, Novoj Gvineji, Brazilu, Senegalu, Ruandi i Portugalu. Otpravnikom poslova ad instar u Apostolskoj nuncijaturi u Kongu i u Gabonu, imenovan je 18. listopada 1995., a 7. prosinca 1996. apostolskim nuncijem u istim državama. Dana 22. svibnja 1999. godine imenovan je apostolskim nuncijem u Tanzaniji a 2. travnja 2005. apostolskim nuncijem u El Salvadoru i s te službe dolazi u Bosnu i Hercegovinu.
Od stranih jezika govori: francuski, španjolski, portugalski i engleski. (kta)


Foto: Zvonimir Ćorić

foto
 

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    23. lipanj 2019.

    Papa Francesco - Santa Messa e Processione

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: