Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

26. lipanj 2019.

Vijesti

Kotor, 11. studeni 2012.

BLAGDAN BL. GRACIJE NA MULU

Misnio slavlje predvodio je kotorski biskup Ilija Janjić

U svetištu bl. Gracije na Mulu kraj Kotora u petak 9. studenoga brojni vjernici proslavili su blaženikov blagdan svečanim misnim slavljem koje je predvodio kotorski biskup Ilija Janjić uz koncelebraciju upravitelja župe o. Dariusza Nowaka, SDS, i svećenike Kotorske biskupije. U propovijedi je promotor kulta bl. Gracije don Pavao Medač istaknuo da je blaženik uvijek tražio blizinu Božju, najvažnije mu je bilo iskoristiti svaki trenutak u molitvi, službi Bogu na bilo koji način. To je njegova poruka i današnjem čovjeku: "Tražite Božju blizinu!" Ta blizina Božja dat će u vašim životima što vam treba u ovome trenutku. Tada ćete imati priliku Bogu reći što vam leži na srcu, to ćete mu predati i Bog će svoje učiniti. To je bilo Gracijevo uvjerenje, to neka bude i naše, vjerujemo da će nam i on pomoći da u Godini vjere otvorimo sva čula za Boga, za njegovu ljubav, njegovu milost i blizinu, poručio je propovjednik vjernicima.

Govoreći o blaženikovu skromnom i samozatajnom životu, istaknuo je da se na malim stvarima vide velika djela. "On je svetac euharistije, što je i životom potvrdio. Mnogi ljudi su mu dolazili po savjet u različitim konfliktima i sukobima te ih je on uspijevao pomiriti međusobno i s Bogom. U tom novom prijateljstvu i novoj ljubavi između dviju strana pokazuje se Božja prisutnost u čovjekovu životu. Danas to prepoznajemo u 58 gorućih srebrnih srdaca koja krase oltar bl. Gracija jer ona svjedoče da se dogodila ljubav, da je ljubav izliječena. U tome nam je bio posrednik bl. Gracija", rekao je don Pavao Medač.

Blaženi Gracija rođen je u Mulu godine 1438. Do svoje tridesete godine živi u obiteljskom domu, osiguravajući egzistenciju roditeljima i sebi težačkim poslom. Nakon toga, postaje mornar na mletačkom trgovačkom brodu. Bitna godina za njegov život je 1468. kada na poticaj propovjednika bl. Šimuna Camerina, donosi odluku napustiti dotadašnji način života i dati se na raspolaganju Bogu i bližnjemu u zajednici pustinjačkih redovnika augustinaca. Svoj redovnički život počeo je u samostanu Svete Marije na brdu Ortone, nedaleko od Padove, gdje dobije ime Gracija, što u prijevodu znači milost. Odmah se istakao poniznošću, skromnošću i odlučnošću, zadobivši simpatije svoje subraće. Kao redovnik istakao se svetim životom provodeći dane u postu i molitvi. Posebno su mu bili na srcu siromasi i prosjaci, koji su dolazili na samostanska vrata. Svakom je pružio "koricu kruha" i riječ utjehe, koja im je često više značila nego materijalni dar. Još za života, a naročito poslije smrti, pripisivana su mu brojna čudesna ozdravljenja i djela. Blaženi Gracija umro je na glasu svetosti 9.studenoga 1508. godine na otoku Svetoga Kristofora ispred Venecije, a neraspadnuto tijelo mu je preneseno u rodni Muo, 1810. godine. Muljani su mu uzvratili ljubav izgradnjom nove župne crkve u središtu mjesta, koju su posvetili 18. rujna 1864. godine BDM Pomoćnici kršćana, i u njoj na novom oltaru u srebrnom sarkofagu postavili tijelo blaženog Gracije te je tako župna crkva Pomoćnice kršćana na Mulu postala svetište bl. Gracije. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    23. lipanj 2019.

    Papa Francesco - Santa Messa e Processione

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: