Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

26. lipanj 2019.

Vijesti

Vatikan, 11. studeni 2012.

PAPA USTANOVIO AKADEMIJU ZA LATINSKI JEZIK I KULTURU

Svrha ustanove je promicanje i vrjednovanje latinskog jezika i kulture, naročito u odgojnim katoličkim ustanovama

Promicanje i vrjednovanje latinskog jezika i kulture, naročito u odgojnim katoličkim ustanovama, svrha je Papinske akademije za Latinitet koju je 10. studenoga s apostolskim pismom u obliku 'motu proprio' ustanovio papa Benedikt XVI. Akademija će ovisiti o Papinskom vijeću za kulturu, imat će predsjednika i tajnika koje će imenovati Sveti Otac, te najviše pedeset stručnih članova, takozvanih akademika, koje će imenovati Papin državni tajnik.

Crkva je od same Pedesetnice govorila i molila na svim ljudskim jezicima, a ipak su se kršćanske zajednice, piše Sveti Otac u apostolskom pismu, prvih stoljeća ponajviše služile grčkim i latinskim jezikom, kao sredstvima susreta između novine Kristove riječi i baštine grčko-rimske kulture.

Osim toga, Katolička crkva i rimski prvosvećenici uvijek su vrlo cijenili latinski jezik i odabrali ga za vlastiti, jer je prikladan za opće prenošenje evanđeoske poruke. I u naše doba, primijetio je Sveti Otac, poznavanje je latinskog jezika i kulture vrlo shodno za proučavanje izvora iz kojih crpe crkvene discipline poput Teologije, Liturgije, Patristike i Kanonskog prava. A upravo da se istakne opća narav Crkve na tom su jeziku tiskane liturgijske knjige rimskog obreda, najvažniji dokumenti papinskog učiteljstva i najsvečaniji službeni dokumenti rimskih prvosvećenika – istaknuo je Benedikt XVI. dodajući:
U suvremenoj kulturi, s jedne strane zamjećuje se opasnost od sve površnijeg poznavanja latinskoga jezika, s druge pak, upravo u našem znanstvenom i tehnološkom svijetu, osjeća se obnovljeno zanimanje za latinski jezik. Stoga je žurno – stoji u dokumentu – poduprijeti napor za bolje poznavanje i stručniju uporabu latinskog jezika i u crkvenim okvirima o i u širokom svijetu kulture.

O tomu će se dakle srbiti Papinska akademija za Latinitet, čija je obveza, prema odobrenom statutu, brinuti se o publikacijama, susretima, znanstvenim skupovima i umjetničkim predstavama, o organiziranju tečajeva i drugih formativnih pothvata, te izložbi i natječaja. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    23. lipanj 2019.

    Papa Francesco - Santa Messa e Processione

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: