Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

1. listopad 2020.

Vijesti

Sarajevo, 21. listopad 2012.

AMERIČKI BISKUP HRVATSKIH KORIJENA U POHODU BISKUPIJAMA U BIH

Tijekom susreta upućene su riječi zahvale Biskupskoj konferenciji SAD-a za potporu u ostvarenju pojedinih projekata

Biskup američke biskupije Spokane u saveznoj državi Washington mons. Blase J. Cupich i odgovorni ravnatelj Ureda za pomoć Katoličkoj Crkvi u Središnjoj i Istočnoj Europi pri Biskupskoj konferenciji Sjedinjenih Američkih Država dr. Declan S. Murphy pohodili su od 15. do 18. listopada biskupijska sjedišta u Bosni i Hercegovini. Bosna i Hercegovina je jedna od 28 zemalja u kojima spomenuti Odbor podupire pojedine crkvene projekte. Prije dolaska u Bosni i Hercegovinu biskup Cupich je pohodio Hrvtasku te se prisjetio hrvatskih korijena jer su mu djed i baka rođeni nedaleko od Slavonskog Broda odnosno Varaždina te su jedno prije a drugo poslije drugog svjetskog rata otišli u Ameriku. Zanimljivo je da je direktor Cupich godine 1971. kao student jedno vrijeme boravio u Sarajevu.

U Sarajevu biskupa Cupicha i direktora Murphya, 15. listopada primili su suradnici nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Puljića s kojim će se susresti u Vatikanu gdje kardinal Puljić boravio kao sudionik Biskupske sinode. U pratnji pastoralnog vikara Vrhbosanske nadbiskupije mons. Bosiljka Rajića, voditelja Ureda za mlade Biskupske konferencije BiH vlč. dr. Šime Maršića i generalnog tajnika BK BiH pohodio: Franjevački provincijalat Bosne Srebrene gdje su ih, u ime odsutnog provincijala i vikara Provincije, primili provincijski ekonom fra Jozo Marinčić i tajnik fra Janko Ćuro te ih upoznali s pojedinim projektima; župni centar sv. Ignacija Lojolskog na Grbavici gdje ih je primio župnik i superior isusovačke zajednice p. Krešimir Djaković, Nadbiskupijski centar za mlade „Ivan Pavao II. gdje im je voditelj dr. Maršić govorio o djelatnostima Centra, župni centar sv. Franje Asiškog u izgradnji na Dobrinji gdje ih je primio župnik fra Pero Karajica, sjedište Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije gdje su razgovarali s direktorom vlč. dr. Mirkom Šimićem, Medijski centar Vrhbosanske nadbiskupije gdje su se susreli s direktorom vlč. Miroslavom Ćavarom, generalno Tajništvo Biskupske konferencije BiH i Katoličku tiskovnu agenciju, a u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu kratko su se susreli s vojnim biskupom u BiH mons. dr. Tomom Vukšićem.

Biskup Cupich i direktor Murphy, 16. listopada pohodili su Tuzlu, a primljeni su u župi i samostanu sv. Petra i Pavla, Katoličkom školskom centru sv. Franje i susreli te se susreli s predstavnicima Islamske zajednice i Srpske Pravoslavne Crkve.

Dana 17. listopada pohodili su Nadbiskupsko sjemenište i KŠC „Petar Barbarić“ u Travniku gdje ih primio rektor i ravnatelj preč. Marijan Pejić sa suradnicima. Većinu dana proveli su u Banjoj Luci gdje im je biskup banjolučki mons. dr. Franjo Komarica ukratko prikazao stanje Katoličke Crkve u Bosni i Hercegovini kroz povijest te nedavna teška stradanja kao i njezino nastojanje oko duhovne i materijalne obnove što uključuje i razne karitativne projekte. Poseban naglasak stavljen je na trenutno teško stanje u većem dijelu Banjolučke biskupije. Gosti su imali prigodu vidjeti slike ubijenih svećenika i jedne časne sestre na teritoriju Banjolučke biskupije tijekom nedavnog rata. Ravnatelj Caritasa Banjolučke biskupije mons. dr. Miljenko Aničić pokazao je gostima Socijalni centar Caritasa „Ivan Pavao II.“, a pohodili su i Katolički školski centar u Banjoj Luci o čijem djelovanju im je govorio ravnatelj mons. Ivica Božinović.

Nakon kratko pohoda Gospinu svetištu u sarajevskom naselju Stup, 18. listopada biskup Cupich i direktor Murphy pohodili su Mostar gdje ih je primio biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. dr. Ratko Perić koji se s biskupom Cupichem poznaje iz vremena svog studija u Rimu. Ravnatelj biskupijskog Caritasa vlč. dr. Ante Komadina pokazao je gostima pojedine karitativne projekte. Na putu prema Kotoru i Baru gosti su pogledali katedralu u Trebinju.

Tijekom susreta u biskupijskim sjedištima upućene su riječi zahvale Biskupskoj konferenciji SAD-a za potporu u ostvarenju pojedinih projekata. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. rujan 2020.

    Papa Francesco: Prepariamoci al prossimo Congresso Eucaristico a Budapest

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: